Grapperhaus zet mes in bestuurlijke boetes

Delen:

Foto Pixabay

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is helemaal klaar met de hoogte van de bestuurlijke boete. Voor vergelijkbare delicten is de strafrechter gehouden aan een maximum maar kunnen bestuurlijke boetes veel hoger uitvallen. Grapperhaus gaat nu ‘bijsturen’.

Al in 2015 schreef de Raad van State dat in de handhaving steeds vaker wordt gekozen voor een bestuurlijke boete, in plaats van een gang naar de rechter. Ook werden de bestuurlijke boetes steeds hoger, aldus een kritische Raad van State in een ongevraagd advies. Tot slot constateerde dit adviesorgaan dat steeds vaker bestuurlijke boetes worden opgelegd bij zware en complexe overtredingen. En die boetes zijn doorgaans (fors) hoger dan boetes in het strafrecht.

Voor Grapperhaus is dat nu aanleiding om ‘bij te sturen’. Vooral vanwege de onverklaarbare verschillen in hoogtes, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij noemt het ‘niet uit te leggen dat een strafrechter soms gehouden is aan een aanzienlijk lager strafmaximum dan het bestuursrecht voor dezelfde overtreding’. Met zijn ingreep wil hij het draagvlak voor de bestuurlijke boete proberen de behouden.

Een bestuurlijke boete volgt de boetecategorieën uit het strafrecht. Dat is echter niet wettelijk geregeld maar dat is intern, binnen de ministeries zo afgesproken. De minister wil dat wel wettelijk vastleggen. In meerdere wetsvoorstellen, die in de loop van dit jaar nog worden opgesteld, worden de bestuurlijke boetes meer in lijn gebracht met de boetes uit het strafrecht.

Grapperhaus wil in de wet regelen dat in stelsels waarbij zowel bestuurlijke als strafrechtelijke boetes kunnen worden opgelegd, de bestuurlijke boete niet hoger is dan wanneer er een strafrechtelijke boete zou zijn. Het Openbaar Ministerie moet met bestuursorganen afspraken maken om het boetebeleid op elkaar af te stemmen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven