Grenzeloos werk

Delen:

Er werd mij aangeboden om vanuit Curaçao voor vier weken naar Suriname te gaan om mee te doen aan een uitwisselingsprogramma tussen ons kantoor en dat van Schurman Advocaten in Suriname. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen!

Mijn avontuur in Suriname begon om 23:00 uur op een zondagavond op Johan Adolf Pengel International Airport. Ik werd warm ontvangen door Managing Partner Humphrey Schurman en in de auto vertelde hij mij wat ik allemaal kon verwachten de komende tijd bij hun op kantoor, want de volgende ochtend zou ik meteen al starten. Er werd mij gevraagd om onder andere mee te helpen met het opstellen van aanmaningen, het bijwonen van zittingen en om bij te dragen aan een lezing over privacywetgeving van Suriname, Nederland en het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk (Aruba, BES Eilanden, Curaçao en Sint Maarten).

In mijn eerste week ben ik op zoek gegaan naar de verschillen tussen het advocaat zijn in Curaçao en Suriname. Een van de verschillen is dat advocaat-stagiaires in Suriname pas aan het einde van hun stage, die twee jaar lang duurt, worden beëdigd. Ik had toen het geluk dat ik samen met Humphrey Schurman naar de receptie mocht gaan van een advocaat die net was beëdigd. Tegelijkertijd kreeg ik de kans om een aantal andere advocaten te ontmoeten, waarbij we al gauw begonnen met het uitwisselen van onze ervaringen van werken in de advocatuur in Curaçao en Suriname.

Schurman Advocaten houdt zich bezig met alle aspecten van het recht, zo kon ik voor het eerst sinds mijn bacheloropleiding in Leiden een strafrechtzitting meemaken met Vanessa Nooitmeer, een advocaat bij Schurman Advocaten die zich voornamelijk bezighoudt met strafzaken. Wat voor mij even wennen was, was dat bij zittingen, naast strafrecht ook civielrecht wordt behandeld. Alle advocaten waren aanwezig in een zaal en zij moesten allemaal op hun beurt wachten, dat afhankelijk was van de volgorde van de rol die de rechter wilde hanteren, waarbij ook werd gekeken naar anciënniteit. Dat laatste kon ik in levende lijve meemaken toen Vanessa als volgende op de rol stond om een pleidooi te houden voor de rechter, maar even moest wachten omdat een oudere advocaat binnen kwam en hij dus voorrang kreeg.

Deze hele procedure kan als minder efficiënt en als tijdsverspilling worden gezien, maar uit ervaring kan ik zeggen dat het heel leerzaam is voor advocaat-stagiairs, want je ziet op deze manier de pleitstijl van je collega’s en die van de andere advocaten. Zo gebruikten de advocaat-stagiaires van Schurman een aantal vaste zinnetjes en trucjes die zij van andere advocaten hadden geleerd in eigen voordeel. Dat zijn zaken die toch veel toegevoegde waarde leveren aan de praktijkervaring van de advocaat-stagiair.

Daarnaast mocht ik samen met een collega uit Nederland en een collega van Schurman Advocaten een lezing houden over privacywetgeving. Het is namelijk zo dat in Suriname nog alleen een concept privacywet bestaat, terwijl er in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk en Nederland (Europa) privacywetgevingen bestaan die al enige tijd van kracht zijn. De gedachte achter de lezing was om aan de hand van de huidige wetgeving in Curaçao en Nederland, aan te geven wat er nog aan wetgeving moet worden geïmplementeerd in Suriname. Ondanks dat Suriname geen privacywetgeving kent, moeten sommige ondernemers die internationaal actief zijn toch rekening houden met privacywetgevingen van de betrokken landen. Het mooie van deze lezing was dat er een discussie ontstond wat men vanuit het bedrijfsleven en de maatschappij terug wenste te zien in een Surinaamse privacywet. Dat is het gevoel dat ik bij Suriname overhield: een land dat nog volop in ontwikkeling is op het gebied van wetgeving en dat enorm potentierijk is. Advocaten zoals Humphrey Schurman nemen daar het voortouw in, door het bedrijfsleven en de bevolking te informeren, om zodoende hun bijdrage te leveren aan de rechtsontwikkeling in Suriname.

Ik heb oprecht van mijn verblijf in Suriname genoten, niet alleen op werkniveau, maar ook van het land zelf; de mensen die het zo kleurrijk en mooi maken. Ik heb een andere kant van de advocatuur leren kennen die ik zeker mee zal nemen in mijn eigen ontwikkeling tot advocaat. Daar ben ik VanEps Kunneman VanDoorne en Schurman Advocaten heel dankbaar voor!

Joël Felida is junior associate bij VanEps Kunneman VanDoorne Curaçao.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven