‘Griffierecht moet omlaag’

Delen:

Vertegenwoordigers van de incassobranche willen dat het griffierecht op handelsvorderingen tot 5.000 euro wordt verlaagd naar 117 euro. Nu kost het innen van een vordering van 510 euro bijvoorbeeld 475 euro.

Toegang tot het recht

Die situatie leidt ertoe dat MKB-bedrijven steeds vaker afzien van de gang naar de rechter. Daardoor staat de toegang tot het recht onder druk, vinden de Vereniging van incasso- en procesadvocaten (VIA), het Verbond van Creditmanagement Bedrijven (VCMB ), de Vereniging voor Credit Management (VVCM) en de Nederlandse Belangenvereniging Gerechtsdeurwaarders Deurwaardersbelangen.Nu.

Manifest voor Eerlijke Griffierechten

De organisaties hebben op maandag 22 januari het ‘Manifest voor Eerlijke Griffierechten’ aangeboden aan Kamerleden in de Vaste Kamercommissie van het Ministerie Justitie & Veiligheid.

Vereenvoudiging

In het manifest schrijft de incassobranche dat de doelen van Wet griffierechten in burgerlijke zaken (Wgbz) niet zijn gehaald. “De belangrijkste doelstelling was vereenvoudiging van het stelsel van griffierechten in civiele zaken. Twee waarborgen waren daarvoor essentieel: de toegang tot de rechter moest gewaarborgd blijven en de inkomsten uit de griffierechten dienden in lijn te blijven met de kosten van de rechtspraak. Aan de gestelde waarborgen is niet voldaan.”

Minder handelszaken

De organisaties baseren zich daarbij op een rapport van het WODC. Het rapport toont aan dat er na invoering van de Wgbz twintig procent minder handelszaken zijn aangebracht. Daardoor is het aantal afgeboekte facturen gestegen van 50.000 in 2013 naar 130.000 in 2015. De schadepost van het MKB steeg van 5 miljoen euro naar 45 miljoen euro.

Zorgen

“Dit is een ontwikkeling die zorgen baart,” menen de organisaties. “Als bedrijven niet meer naar de rechter stappen om kleinere geldvorderingen te verhalen omdat de kosten daarvan te hoog zijn, dan kan dat leiden tot ontduikend gedrag, omdat de stok achter de deur in toenemende mate ontbreekt. Dat kan vooral voor kleinere bedrijven en zzp’ers betekenen dat zij meer met niet-betalende klanten worden geconfronteerd.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven