Griffierechten kleine vorderingen mogelijk lager

Delen:

Foto: Harry Strauss/Pixabay

De griffierechten voor kleine vorderingen (tussen 500 en 5.000 euro) gaan mogelijk omlaag. Tegelijk gaan de griffierechten voor hogere vorderingen omhoog. Minister Dekker (Rechtsbescherming) komt met een wetsvoorstel dat dit moet gaan regelen. Dit wetsvoorstel is gisteren in consultatie gegaan.

Een ondernemer die nu een rechter wil laten oordelen over een onbetaalde schuld, betaalt 486 euro aan griffierechten, ook al bedraagt de vordering zelf 501 euro. Dat wordt straks 306 euro, en als de ondernemer geen rechtspersoon is 204 euro. De wetswijziging is volgens Dekker nodig om de toegang van burgers en bedrijven tot de rechter te waarborgen. “Vooral kleinere bedrijven stappen niet naar de rechter en laten hun onbetaalde rekeningen liggen, omdat het verschil tussen griffierecht en vordering zo klein is.” Daar wil hij met dit wetsvoorstel wat aan gaan doen.

Door meer categorieën in het griffierechtenstelsel te introduceren (de categorie 500-12.500 euro wordt opgesplitst in vier deelcategorieën met ieder een bepaald griffierecht), kunnen de tarieven voor de lagere vorderingen dalen en komt de hoogte van het griffierecht beter in verhouding te staan tot de hoogte van de vordering. Daarmee komt de minister tegemoet aan de bezwaren van onder andere het midden- en kleinbedrijf en van de gerechtsdeurwaarders. De huidige tarieven zouden de toegang tot de rechter te veel kunnen belemmeren.

Ook wil Dekker particulieren tegemoetkomen die een incassoprocedure tegen een bedrijf hebben verloren en worden veroordeeld in de proceskosten. Doorgaans moeten zij dan het hogere griffierecht vergoeden dat het bedrijf (de rechtspersoon) heeft moeten betalen. Dit klemt vooral bij relatief lage geldvorderingen. Daarom brengt Dekker de griffierechten voor rechtspersonen en natuurlijke personen voor vorderingen tot 5.000 euro dichter bij elkaar.

Wel moeten de wijzigingen in de tarieven budgetneutraal worden uitgevoerd. Dit betekent dat tegenover de verlaging van de tarieven voor vorderingen tot 5.000 euro staat dat het griffierecht voor vorderingen van 5.000 euro of meer (in eerste aanleg) omhoog zal gaan. Een vordering tussen de 25.000 en 100.000 euro ‘kost’ nu 1.992 euro aan griffierechten – dat wordt 2.683 euro. Voor de vorderingen tot 500 euro blijven de griffierechten ongewijzigd (121 euro).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven