Grip krijgen op juridische problemen met tool

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Grip krijgen op juridische problemen met tool
Foto: Sebastian Herrmann/Unsplash

De Raad voor Rechtsbijstand heeft, samen met MIND Korrelatie, een tool ontwikkeld waarmee mensen met juridische en psychische problemen weer grip kunnen krijgen op hun leven. Volgens beide organisaties kampen ruim 100.000 gezinnen in Nederland met zo’n ‘multiproblematiek’.

Veel mensen hebben juridische en psychosociaal problemen, zoals het verlies van een baan, verslaving, echtscheiding of een depressie. Vaak gaan deze problemen gepaard met schulden. MIND Korrelatie en de Raad voor Rechtsbijstand zijn een samenwerking gestart, omdat beide organisaties merken dat deze problemen elkaar kunnenversterken. Zij willen mensen helpen om hiermee aan de slag te gaan en hulp te zoeken.

Veel instanties

Gezinnen met een dergelijke multiproblematiek – dat zouden er ruim 100.000 zijn – kloppen bij veel instanties aan. Welk probleem prioriteit heeft en welke instanties van elkaars activiteiten op de hoogte moeten zijn voor een adequate hulpverlening, blijkt lastig in te schatten. Hoe vroeger ‘risico-problemen’ in beeld zijn, hoe beter en eerder kan worden voorkomen dat mensen vastlopen.

Rechtwijzer

Daarvoor hebben beide organisaties samen een online vragenhulp ontwikkeld: de Rechtwijzer EHBO. Hiermee kunnen mensen zélf hun juridische en sociale problemen in kaart brengen. Vervolgens krijgen ze een actieplan aangeboden en prioriteiten aangereikt, waarmee de multiproblematiek vroegtijdig kan worden gesignaleerd. Deze ‘Eerste Hulp Bij Oplossingen’-tool is gratis, online en anoniem. Mensen ontvangen gerichte doorverwijzingen naar de juiste instanties en hulpverleners. Het persoonlijke actieplan kunnen zij meenemen naar een hulpverlener, zodat deze meer inzicht krijgt in iemands volledige situatie.

Drempel verlagen

De tool wordt continu aangepast op basis van ervaringen van de mensen die de tool invullen. Dit is belangrijk om de drempel te verlagen voor het invullen van de EHBO-tool en voor het meenemen van nieuwe kennis en ontwikkelingen in het juridische en psychosociale veld.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top