Groen licht voor digitaal procesdossier

Delen:

Foto: Shutterstock

Het gebruik van het digitaal procesdossier in strafzaken kan in grote lijnen rekenen op goedkeuring van de Rechtbank Rotterdam. Maar de rechtbank zet in zijn vonnis wel vraagtekens bij de controle van degenen die een digitale handtekening zetten. Ook vraagt de rechtbank zich af of de veiligheid van de digitale vingerafdruk voldoende gewaarborgd is.

Pilotproject

Het digitaal procesdossier is een pilotproject van de Rechtbank Rotterdam en het Openbaar Ministerie. In dit vonnis draaide het om een beschuldiging van huiselijk geweld, waarop vrijspraak volgde. De vrijspraak stond los van het gebruik van het digitaal procesdossier.

Solide basis

De rechtbank constateert dat er een solide wettelijke basis onder het digitaal procesdossier ligt. Verder oordeelt de rechtbank dat het voor de vraag of iemand wordt geloofd of niet, niet uitmaakt of zijn verklaring digitaal of op papier is opgenomen in het dossier.

Ongeschondenheid

Een andere vraag is of erop vertrouwd kan worden dat een verklaring van een gehoorde persoon ook echt van die persoon afkomstig is. Bij een verklaring op papier kan onderzoek worden gedaan naar de ongeschondenheid van het papier. Dat ligt anders bij een digitaal bestand. “Aan de digitale kant is van belang dat digitale ondertekening niet de enige waarborg kan of hoeft te zijn dat een verklaring ongeschonden de rechtbank bereikt. Ook andere factoren kunnen van belang zijn, zoals de manier waarop het digitale document uiteindelijk zijn weg vindt naar de rechtbank.”

Proces-verbaal

Uit de procesbeschrijving van de tablet-handtekening blijkt dat de identiteit van de ondertekenaar moet worden gecontroleerd. Volgens de rechtbank blijkt uit het proces-verbaal in deze zaak niet steeds of deze identiteitscontrole is uitgevoerd. Hoewel de regelgeving formeel eist niet dat deze controle geverbaliseerd wordt, noemt de rechtbank het wenselijk dat die identiteitscontrole wordt vermeld in het proces-verbaal.

Hashwaarden

Ook zet de rechtbank vraagtekens bij de zogeheten hashwaarden (een soort digitale vingerafdruk voor beveiliging van documenten). Uit de documentatie concludeert de rechtbank dat de berekende hashwaarde in het digitale dossier wordt opgeslagen. “Dit roept de vraag op of iemand die het digitale politiedossier kan aanpassen dan niet ook de opgeslagen hashwaarde kan aanpassen. Op die manier kan de aanpassing van het politiedossier digitaal onopgemerkt blijven. De aangeleverde documentatie gaat op dit punt niet in.”

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven