Groeten uit Boedapest

Delen:

LAW IN ACTION

Onder het motto “Law in Action” vertrokken wij op donderdag 31 maart 2011 met een groep van 51 deelnemers; cursisten, docenten en partners naar Boedapest. Doel van deze reis was een cursus Personen- en Familierecht en een cursus Straf(proces)recht in het kader van Permanente Opleiding voor Advocaten.

BOEDAPEST

Het wordt wel het Parijs van het Oosten genoemd. Aan de mooie Donau ligt in haar volle glorie de stad: Boedapest. Een lange geschiedenis ging voorbij. In de eerste eeuw vestigde zich het legerkamp Aquincum . Daar ontstond al snel het stadje “Obuda”met ruim dertigduizend inwoners. Tot de vierde eeuw bleef het lot van Obuda verbonden met het Romeinse rijk. In het jaar 900 verschenen de Hongaren ten tonele en Buda en Pest waren geboren. Na de nazi’s in 1944 werd Boedpest door de Sovjet Unie ingenomen. In 1989 werd de Hongaarse Republiek uitgeroepen en stad en land waren het decor van ingrijpende hervormingen. De markteconomie deed zijn intrede en Boedapest kreeg meer allure. Boedapest heeft nu de uitstraling van een welvarende Europese stad. Mooie winkels, afgewisseld door de vele Art Nouveau gebouwen en karakteristieke gevels. De vele terrassen geven deze stad aan de Donau het elan van Parijs.

HOTEL GELLERT

Aan de oever van de Donau ligt het vier sterren hotel Gellert.. Het vertelt trots en zonder woorden over haar bewogen geschiedenis en haar beroemde gasten. Aan het hotel gebouwd ligt één van de meest bekende en statige baden van Boedapest: het geneeskrachtige bad “Gellert”. Interieur van hotel en bad manifesteren zich in gekleurde glasramen, schitterende Art Nouveau kenmerken, beelden en zuilen. Het bronwater voor de baden komt direct uit de Gellert heuvel en heeft een temperatuur van 21 en 70 graden Celsius. Dit Art Nouveau hotel was de plaats waar wij vier dagen zouden gaan wonen, cursus volgen, interactie en natuurlijk ook ontspannen. Velen hebben deze combinatie ervaren als een zeer prettige mix. De weldaad voor het lichaam nadat zij waren “afgemat” met het volgen van de lessen, gegeven door onze docenten: mr E.Hofstee, mevr. mr M. de Bruijn-Lückers, prof. mr F. Stollenwerck en mr C. Dekker.

Donderdag: de eerste dag van onze cursusreis was het de stad verkennen. Met een mooi welkomstdiner, in het befaamde Király Étterem –”Konings Restaurant”, werd onze cursus officieel geopend. Deze “Etterem” is gelegen in één van de oude en schilderachtige straatjes van Buda. Zigeunermuziek, folklore en dans vormden de entourage voor een heerlijk diner, een goed glas wijn en een eerste kennismaking tussen alle deelnemers. De cursusleiding had voor alle deelnemers een leuke attentie. Iedere deelnemer ontving een horloge met het opschrift: Law in Action 2011 Limited Edition: “een collectors item

Vrijdag de eerste cursus dag was het hard werken geblazen. Straf(proces)recht en Personen en Familierecht waren de Rechtsgebieden. De P&F klas hield zich in de morgenuren bezig met alimentatierecht: het bepalen van behoefte en draagkracht, consequenties van wangedrag, wanneer wordt wangedrag aangenomen. De cursisten werden zeer geboeid door onze uitstekende docente en zetten zich goed in bij het uitvoeren van de bijbehorende werkopdrachten. In de middagsessie stonden de ins en outs van de wettelijke gemeenschap van goederen op het programma. Onderwijl werden de strafrechtcursisten bijgeschoold in zaken als: art. 50 Sv, getuigen, verstek en al dan niet uitdrukkelijk gemachtigde raadsman, aanwezigheidsrecht van de verdachte. De avond was ingeruimd voor een diner in hotel Gellert. Ook hier weer een voortreffelijk diner en natuurlijk de zigeunermuziek en folkloredans . Een extra feestelijk aspect waren de verjaardagen van twee van de deelnemers: mr Suzanne Wieberdink en mr Els Lucas. Het licht ging uit,de obers kwamen met twee taartjes, met brandende kaarsen naar binnen en een “lang zullen zij leven zal nog lang in de herinneringen bewaard blijven.

Zaterdag, voor iedereen een vrije dag. Sommige gingen de stad in om te winkelen of musea te bezoeken,weer anderen gingen naar de geneeskrachtige baden . Met een zonnetje en…… 23 graden Celsius was deze dag niet te versmaden en een welkome rustdag

Zondag: ook op de tweede cursusdag werd de ochtendsessie ingevuld met alimentatieperikelen. De fiscale gevolgen van de scheiding en de relevante invloed op draagkracht kwamen uitgebreid aan de orde, evenals de rangregeling. In de middagsessie leidde Prof. mr A.H.N. Stollenwerck de cursisten rond in de door vele vakbroeders en -zusters als ingewikkeld ervaren systematiek van huwelijkse voorwaarden en (periodieke) verrekenbedingen, en vooral het ‘hoe te handelen’ bij het behandelen van een echtscheidingsprocedure. De optie van het vestigen van een beperkte gemeenschap in het zicht van echtscheiding om zo goed aan de wensen van de scheidenden tegemoet te kunnen komen gaf een inspirerende invalshoek. De docenten Hofstee en Dekker brachten zowel in de ochtend- als middagsessie een scala van onderwerpen over het voetlicht: uos / responsieplicht, vormverzuimen, ook Promis en processtukken kwamen uitgebreid aan de orde in een afwisselende mix van theorie, jurisprudentiebespreking en het groepsgewijs behandelen van casus Tussen de beide lesdelen waren wij allen uitgenodigd voor een Brunch in het hotel. Tijdens deze Brunch waren er bijzondere gasten: de Ambassadeur van Nederland in Hongarije mr Robert Milders, de Deken van de Orde van Advocaten Dr. Lászió Reti, Head Office of International Relations Dr. Andrea Kenderes en de vicepresident van de Orde van Advocaten Dr.András Szecskay. Hoewel het Nederlandse en Hongaarse rechtssysteem niet aan elkaar gelijk is, heeft het Europees recht natuurlijk voor beide landen de nodige invloed op de werkvloer. Van de Ambassadeur begrepen we, dat er vanuit het lokale bestuur wel eens een beroep wordt gedaan op juridische deskundigheid die binnen de Ambassade beschikbaar is omtrent toepassing van het Europees recht. Het is te merken dat Hongarije nieuwkomer is binnen de EU. Men lijkt nog erg te moeten wennen aan de toepasselijkheid van bijvoorbeeld Europees aanbestedingsrecht. Op dit moment vervult Hongarije het voorzitterschap van de Unie. Dat brengt veel reuring met zich mee voor de Ambassade. Vrijwel dagelijks is er wel bezoek uit Nederland. Parlementariërs en ministers vliegen aan en af. Met het bezoek van zo’n grote groep advocaten was de Ambassadeur dan ook verheugd. We hopen dat het op deze wijze netwerken aan beide zijden een vervolg kan krijgen. De Deken dr Lászio Reti heeft verslag gedaan over het systeem van rechtshulp door advocaten. De toevoegingspraktijk blijkt aldaar nog een ondergeschoven kindje te zijn. De vergoedingen voor de advocatuur liggen op zo’n € 10,00 per uur voor een toegevoegde zaak. Dat is niet bepaald een aantrekkelijk tarief. Men heeft daarom –mede in het licht van het gemeenschapsrecht- zorg over de waarborgen in de bereikbaarheid van de rechter voor de gemiddelde justitiabele.

Maandagmorgen: Nog even op een terras in het zonnetje zitten, nog even één van de baden bezoeken en nog even inkopen doen in de grote markthal aan de overkant van ons hotel . De tijd ging te snel en de touringcar stond klaar om ons weer naar de luchthaven Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér van Boedapest te brengen.

Deze cursusreis was ten einde. Met een beetje heimwee in ons hart afscheid nemen van het mooie Boedapest met haar vriendelijke bevolking, de gastvrijheid van ons hotel Gellert en afscheid nemen van onze fantastische docenten en collega’s.

Een overzicht van de foto’s is te vinden onder ‘mr. foto’s

mr Els Lucas

Nauta & Lucas Advocaten

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven