Grondige modernisering auteursrecht

Delen:

Het huidige auteursrecht is toe aan een grondige modernisering op Europees niveau. De bestaande nationale wetten zijn te gefragmenteerd en slecht aangepast aan de ‘essentie van de kunsten’, die geen grenzen kent. Dat vindt eurocommissaris Neelie Kroes, die tijdens een toespraak in de Zuid-Franse stad Avignon een lans brak voor “een nieuwe benadering” van het auteursrecht.

Volgens de eurocommissaris benadeelt het huidige systeem de creatieve sector in Europa. Te veel macht ligt nu bij intermediairs, zoals auteursrechtenorganisaties die royalty’s innen. De individuele belangen van auteurs zijn daarbij in een achtergestelde positie gemanoeuvreerd, vindt Kroes.

Mensen ergeren zich volgens haar eraan dat zij geen toegang hebben tot wat artiesten willen aanbieden. Kroes: “Daardoor ontstaat een vacuüm dat wordt gevuld met illegale content. Dat ontneemt artiesten hun verdiende beloning weer.”

De Stichting Brein, die opkomt voor de rechten van de entertainmentindustrie, onderschrijft een verdere ontwikkeling van legaal aanbod op internet. “Terecht wijst Kroes erop dat het beter is de internetgebruikers te bedienen met legaal aanbod dan hen te demoniseren.”

Volgens de auteursrechtenorganisatie moet de benadering van internetgebruikers vooral gericht zijn op voorlichting en hen aanmoedigen van legaal aanbod gebruik te maken. Ook vindt Brein het een goede zaak dat Kroes meer aandacht wil besteden aan de strafrechtelijke handhaving tegen namaak en piraterij. De strafrechtelijk aanpak verschilt nu nog van land tot land, aldus Brein. (bron: ANP)

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven