GrondwetStrijd

Delen:

logo-200-jr-koninkrijkDe Nederlandse Grondwet bestaat op 29 maart 2014 200 jaar. In het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk organiseert de Academie voor Wetgeving in samenwerking met het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk de zogeheten ‘GrondwetStrijd’. Iedereen kan deelnemen door een zelf gekozen wijziging van de Grondwet op te stellen en in te zenden. Zowel wijziging van bestaande artikelen als het opnemen van een geheel nieuw artikel is mogelijk.

De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In de eerste ronde stellen de deelnemers een wijzigingsvoorstel met memorie van toelichting op en dienen deze digitaal in bij de Academie voor Wetgeving. Ter inspiratie kunnen alle deelnemers twee workshops bijwonen. Een over de 17 (staats)commissies die over eerdere grondwetswijzigingen hebben geadviseerd, georganiseerd door het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. En een, georganiseerd door de Raad van State, over de kwaliteit van wetgeving en waar de Raad van State op let in zijn werk als wetgevingsadviseur. In deze workshop komen praktijkvoorbeelden aan de orde die betrekking hebben op de Grondwet.

De deelnemers die door mogen naar de tweede ronde krijgen een ervaren jurist als coach toegewezen en een masterclass wetgeving om hun wijzigingsvoorstel te verbeteren. De deelnemers die tot de laatste ronde weten door te dringen, ontvangen een training presenteren omdat zij de maatschappelijke relevantie en politieke gevoeligheid van hun wijzigingsvoorstel op 28 maart 2014 tijdens een congres over de betekenis van de Grondwet mogen toelichten.

Een deskundige jury onder leiding van prof. dr. J.Th.J. van den Berg bepaalt welke voorstellen door mogen naar de verschillende rondes en wie de uiteindelijke winnaar wordt. De jury beziet in welke mate het wijzigingsvoorstel in dialoog met de omgeving tot stand is gekomen en beoordeelt het voorstel op maatschappelijke relevantie, politieke gevoeligheid en juridische kwaliteit.

In de memorie van toelichting dienen de genoemde criteria tot uitdrukking te komen. Evenals een toelichting welk probleem het voorstel oplost en waarom juist dit voorstel past in onze historische constitutionele context en het systeem van de Grondwet. Winnaar wordt degene die zijn voorstel op de meest overtuigende wijze in woord en geschrift voor het voetlicht weet te brengen. De hoofdprijs is een vijfdaagse reis naar Philadelphia, de bakermat van de Amerikaanse Grondwet.

Inschrijven kan individueel of in groepsverband tot 1 oktober via academie@acwet.nl o.v.v. naam, functie/huidige studie, organisatie, e-mailadres en telefoonnummer.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven