Groninger rechtenfaculteit is verhuisd

Met ingang van het academisch jaar 2023-2024 heeft het rechtswetenschappelijk onderwijs en onderzoek in Groningen een nieuwe aanblik. Deze zomer is de gehele Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG verhuisd naar haar nieuwe onderkomen even verderop.

Delen:

Koffie Röling RUG
Medewerkers zien bij iedere slok koffie de gevel van hun nieuwe werkplek. Foto: Mr.

Slechts een paar honderd meter is het wandelen van het Harmoniecomplex, dat de rechtenfaculteit tot voor kort deelde met Letteren, naar het nieuwe Rölinggebouw. Maar een verandering is het wel, want het pand – waar voorheen de Openbare Bibliotheek was gehuisvest – is geheel verbouwd. Daarnaast zitten de eerder over verschillende locaties versnipperde Groninger juristen nu bij elkaar en hebben ze het rijk alleen. Kantoren, collegealen en studieplekken zijn zo veel mogelijk samengebracht op één plek.

Langverwacht

Rölinggebouw RUG
Het Rölinggebouw. Foto: Mr.

De verhuizing kende een lange aanloop. Al in 2014 kocht de RUG het gebouw aan, maar het zou uiteindelijk tot 2019 duren voordat de bibliotheek kon worden ondergebracht in het ten langen leste gerealiseerde culturele centrum Forum Groningen. In 2021 presenteerde de Spaans-Nederlandse architectencombinatie Cruz y Ortiz/Inbo het ontwerp voor de verbouwing, met eerbied voor de stijl en visie van de oorspronkelijke architect van het gebouw uit 1992, de Italiaan Giorgio Grassi. Op de bestaande bouw is een vierde verdieping geplaatst.

Naamgever

Het faculteitsgebouw is vernoemd naar Bernard Röling, tussen 1949 en 1985 hoogleraar strafrecht, strafvordering en criminologie aan de enige universiteit van Noord-Nederland. Bekendheid verwierf hij echter voornamelijk met zijn grote verdiensten op het gebied van het het volken- en oorlogsrecht. Röling nam in 1946 als rechter plaats in het oorlogstribunaal te Tokio ter berechting van Japanse oorlogsmisdadigers, waar hij zich onderscheidde met autonome en soms van de meerderheid afwijkende opinies.

Polemologie

In 1962 richtte hij in Groningen het Polemologisch Instituut op en legde zo de fundering voor de Nederlandse polemologie, de multidisciplinaire wetenschappelijke bestudering van oorlog en vrede. In 1972 prijkte zijn naam op de lijst van beoogde bewindslieden in het ‘deelkabinet-Den Uyl’, een potentiële ploeg waarmee de progressieve combinatie van de partijen PvdA, D66 en de (later in GroenLinks opgegane) PPR naar de kiezers ging. Röling zou daarin de portefeuille Vrede en Veiligheid krijgen.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven