Groningers krijgen gesubsidieerde rechtsbijstand, advocaten gezocht

De Raad voor Rechtsbijstand (RvR) roept advocaten mediators op zich aan te melden voor het verlenen van gesubsidieerde rechtsbijstand aan Groningers die getroffen zijn door de gaswinning. Binnenkort gaat een regeling waardoor gedupeerden kosteloos kunnen worden bijgestaan.

Delen:

Depositphotos_1261305_S
foto: Depositphotos

Die oproep doet de RvR op zijn website. De subsidieregeling treedt op korte termijn in werking en zal met terugwerkende kracht gelden per 1 juli 2023. Huiseigenaren binnen het gaswinningsgebied met schade maken aanspraak op juridische begeleiding van een advocaat of mediator in verschillende procedures. De regeling is geheel inkomensonafhankelijk: er zijn geen inkomens- of vermogenseisen, noch is een eigen bijdrage verschuldigd. De subsidie komt terecht bij de juridische dienstverleners. De oproep is nadrukkelijk óók gericht aan advocaten en mediators van buiten de noordelijke provincies.

Procedures

De te verlenen bijstand ziet bijvoorbeeld op het indienen van zienswijzen op schaderapporten van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG), het leveren van inbreng bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en het indienen van bezwaar en (hoger) beroep tegen schade- of versterkingsbesluiten. Ook is er de mogelijkheid tot mediaton in de verschillende trajecten, zowel op initiatief van de huiseigenaar als de advocaat – en kan een bouwkundig of financieel adviseur worden ingeschakeld.

Voorwaarden

Advocaten moeten staan ingeschreven bij de RvR en ten minste twee jaar zijn geregistreerd in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) op het gebied van het bestuursrecht en/of omgevingsrecht (dan wel een passende opleiding of cursus hebben gevolgd). Mediators moeten drie jaar zijn aangesloten bij de Mediatorsfederatie. Gegadigden dienen binnen een jaar een (gratis) training van de RvR volgen om effectief op te treden in de schadeprocedures.

Aanmeldingsformulieren en nadere informatie zijn te vinden op de website van de Raad voor Rechtspraak.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven