Grote kantoren: steeds meer juridisch pro bono werk

Delen:

Beeld bij Hoofdnieuws Pro BonoGrote advocatenkantoren focussen steeds meer op juridisch pro bono werk. Bij de invulling van maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) richten advocaten zich vaker op juridische ondersteuning, en minder op praktisch werk voor goede doelen.

Die indruk heeft projectcoördinator Floris van Hees van Pro Bono Connect, een project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Pro Bono Connect koppelt maatschappelijke organisaties aan advocaten die hun gratis juridisch advies geven of bijstaan in een juridische procedure.

Pro Bono Connect gaat met NGO’s in gesprek om hun juridische behoeften in kaart te brengen. De bemiddelaar helpt hen feiten samen te vatten en juridische vragen te formuleren die door advocaten in behandeling kunnen worden genomen. Vervolgens gaat Pro Bono Connect op zoek naar het advocatenkantoor dat op grond van expertise het meest geschikt is om de zaak te doen. Uiteindelijk beslist het kantoor of het de zaak zal oppakken. Pro Bono Connect helpt uiteenlopende maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld op het gebied van milieubescherming, discriminatiebestrijding of hulp aan mensen met een beperking.

Pro Bono Connect bestaat nog maar een maand, maar heeft nu al een flink aantal grote kantoren aan zich weten te binden. Floris van Hees noemt onder meer De Brauw, Stibbe, Loyens & Loeff, DLA Piper, Holland van Gijzen, AKD, Simmons & Simmons, Houthoff Buruma, Nauta Dutilh en CMS. “Grote kantoren willen pro bono werk doen op gebieden waar ze expertise hebben,” zegt Van Hees. Het traditionele ‘kinderboerderijen verven’ verdwijnt daarmee naar de achtergrond.

“De toegevoegde waarde van Pro Bono Connect is dat we advocatenkantoren werk uit handen nemen,” zegt Van Hees. “We doen de screening, de filtering en de intake.” Niet elk juridisch probleem leent zich voor bemiddeling via Pro Bono Connect. Een ruzie met de huisbaas bijvoorbeeld meestal niet, legt Van Hees uit. “Omdat dit een incidenteel probleem is.” Maar een advies over de intellectuele eigendom van een tool op de website bijvoorbeeld wel, omdat het dan gaat om een strategisch instrument waarmee de organisatie haar doel wil verwezenlijken.

Van Hees signaleert een tweede trend: “Pro bono werk wordt steeds breder getrokken binnen de organisatie. Voorheen waren het meestal dezelfden die dat werk deden. Nu zie je steeds meer dat het deel uit maakt van het takenpakket van de advocaat. Bij een assessment speelt het ook een rol. We zijn hier nog niet zo ver als sommige andere landen waar de bonus afhankelijk kan zijn van pro bono werk.”

Advocatenkantoren en maatschappelijk organisaties lopen lang niet altijd te koop met het pro bono werk. “Advocaten willen wel laten zien dat ze vrijwilligerswerk doen, maar moeten aan de andere kant ook rekening houden met andere klanten, die het ideële doel misschien niet ondersteunen. En organisaties zijn soms terughoudend met publiciteit omdat ze niet willen dat een juridisch probleem bekend wordt.”

Een project dat wel bekend is, is het pro bono werk van De Brauw voor Media Legal Defence, een organisatie die juridische steun verleent aan journalisten. Een team van het advocatenkantoor staat de journaliste Khadija Ismayilova uit Azerbeidzjan bij. Zij is meermalen bedreigd nadat ze overheidscorruptie in Azerbeidzjan aan het licht bracht. Nadat Ismayilova eerst werd beschuldigd van ‘aanzetten tot zelfmoord’ is ze inmiddels veroordeeld tot zevenhalf jaar cel wegens verduistering en belastingontduiking.

Andere voorbeelden: Stibbe geeft juridisch advies aan SVS, een organisatie die vrouwen ondersteunt die het slachtoffer zijn van ondeugdelijke borstimplantaten. En CMS adviseert Advocates for International Development (A4ID) die nationale ontwikkelingsorganisaties ondersteunt in Afrika, Azië en Latijns Amerika. De genoemde projecten liepen al voordat Pro Bono Connect bestond.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven