Grote onvrede onder rechters

Delen:

Beeld bij boze rechtersOnder Nederlandse rechters heerst grote onvrede over alle organisatorische ingrepen. Negentig procent van hen is bezorgd over de schaalvergroting en de recente herindeling en 87 procent vindt dat er te veel nadruk ligt op bedrijfsvoering en te weinig op kwaliteit. Bijna 90 procent zegt dat de rechter te weinig wordt geconsulteerd en dat de organisatie te weinig transparant is. En meer dan 90 procent heeft zorgen over de digitaliseringsoperatie.

Dit blijkt uit een uit de zogeheten Tegenlicht-enquête enquête van een groep verontruste rechters onder vakgenoten. Van de 2.450 rechters antwoordden er 852, en vooral instemmend. Zij hekelen de ‘bedrijfsmatige aanpak’ binnen de rechtspraak, die heeft geleid tot een te grote focus op doorlooptijden en productiedoelen, schrijft NRC. 

Meer dan een derde van alle rechters wil niet bezuinigen op rechtspraak, wijst alle veranderingen en organisatorische ingrepen af en zegt dat de rechtspraak tot 2018 ‘met rust gelaten’ moet worden.

Van de 852 respondenten, uit 17 gerechten, is 91 procent bezorgd over de bezuinigingen. De initiatiefnemers van de enquête willen nu in gesprek met de Raad voor de Rechtspraak en de Vereniging voor Rechtspraak. Op ‘enig moment’ willen de rechters ook met de politiek praten.

In het Meerjarenplan van de rechtspraak is afgesproken dat in 2018 alle zaken 40 procent korter moeten duren dan in 2013. De rechtspraak is tegelijk bezig het eigen werkproces te digitaliseren, waardoor veel medewerkers en gebouwen overbodig worden. De rechtspraak heeft net een ingrijpende herindeling achter de rug, die 19 arrondissementen met 50 gerechten terugbracht naar 11 arrondissementen met 32 locaties.

Door al deze veranderingen zijn gerechtsbesturen en magistraten van elkaar vervreemd, constateren de opstellers van de enquête. Rechters vinden dat ze binnen hun organisatie te weinig worden gehoord en dat hun inbreng niet wordt gewaardeerd.

Zo mogen rechters niet meer zelf inschatten hoeveel tijd ze voor een zitting mogen reserveren. Specialistische kennis bij rechters speelt steeds minder een rol bij het toedelen van zaken. Dat leidt tot frustraties, over gebrek aan ‘speelruimte’ en aan tijd voor studie en reflectie. Voor opleiding van nieuwe rechters is in sommige afdelingen onvoldoende tijd.

De groep rechters zegt dat de rechtspraak al lang onder zware financiële druk staat. Verdere besparingen noemen zij ontoelaatbaar. De samenstellers van de enquête beschouwen de herindeling van de gerechten, digitalisering van het werkproces en opvoeren van de productie als de facto bezuinigingen. De Raad voor de rechtspraak had de bezuinigingsopdracht van 8 tot 9 procent voor de komende jaren nooit mogen aanvaarden. Die dient dus worden teruggegeven, vindt de groep. In 2014 kostte de rechtspraak iets meer dan 1 miljard euro. Het voornemen van de Raad om zeven rechtbanklocaties gedeeltelijk te sluiten, leidde tot zoveel weerstand dat er weer snel van werd afgezien.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven