Heibel bij het College voor de Rechten van de Mens, klokkenluiders op straat

Het College voor de Rechten van de Mens verkeert in een bestuurlijke crisis. Vier van de acht leden hebben klachten ingediend over voorzitter Jacobine Geel. Twee van de klokkenluiders konden vervolgens naar verlenging van hun aanstelling fluiten.

Delen:

college rvdm

Uit gezamenlijk onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat de collegeleden bij het ministerie van Justitie melding hebben gedaan van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek door Geel. De melders zijn ondervoorzitter Quirine Eijkman, voormalig advocaat Britta Böhler en de juristen Mariam Chébti en Geneviève Lieuw.

‘Diep geraakt’

In een intern bericht aan het personeel schreef Geel, sinds anderhalf jaar voorzitter van het college, eind februari “diep geraakt” en “geschokt” te zijn door de melding van haar collega’s. Ze wilde tegenover de NOS niet reageren, maar zegt vertrouwen te hebben in de uitkomsten van het inmiddels door minister Weerwind (Rechtsbescherming) ingestelde onderzoek naar de klachten. Dat wordt gedaan door een commissie onder leiding van oud-justitieminister Winnie Sorgdrager en zou na de zomer klaar moeten zijn.

Brandbrief

Het rommelt al langere tijd bij het College, zo kwam naar voren uit het onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Volgens een brandbrief van het ondersteunend personeel die de journalisten inzagen, is al jaren sprake van een bestuurscrisis (dus ook onder Geels voorgangster Adriana van Dooijeweert). Het college heeft door de perikelen niet langer “de slagkracht die het zou moeten hebben” en bevindt zich “in de gevarenzone”, aldus het personeel.

Nieuwe start

In een bericht dat kort na de onthullingen op de site van het College verscheen (met als kop: ‘Ontwikkelingen bij het College’) erkent het mensenrechteninstituut dat al geruime tijd sprake is van samenwerkingsproblemen. Er zou in de loop der jaren veel zijn geprobeerd om dit te verbeteren en bestuurlijke vernieuwing door te voeren. Maar om een nieuwe start te maken acht de raad van advies een bestuurswissel noodzakelijk. Deze raad − waarvan juridische zwaargewichten als Reinier van Zutphen, Henk Naves en Aleid Wolfsen deel uitmaken −  heeft dan ook besloten de weg vrij te maken voor een nieuwe lichting collegeleden. “De benoemingstermijn van enkele collegeleden loopt dit jaar af en zij zullen niet worden voorgedragen voor herbenoeming.”

Ontslag

Deze vernieuwingsdrang heeft ertoe geleid dat twee van de klagers over Geel − Chébti en Lieuw − gedwongen moeten vertrekken, hoewel het ministerie van Justitie de klokkenluiders bescherming had beloofd. De raad van advies heeft hen laten weten dat hun aanstelling vanwege de bestuurlijke crisis niet wordt verlengd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven