Juridisch nieuws

Helft mkb vindt AVG ‘draak van een wet’

Beeld: Pixabay

De helft van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (mkb) noemt de Algemene Verordening Gegevensbescherming ‘een draak van een wet’. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van privacyadviesbureau Rendement. Iets meer dan de helft van de 1276 ondervraagde professionals ziet geen grote voordelen in de invoering van de AVG. De toepassing van de wet neemt meer tijd in beslag dan verwacht.

Handen vol

Een jaar na invoering van de AVG op 25 mei 2018 blijkt dat organisaties hun handen vol hebben gehad aan de implicaties. Ze moesten tijd en geld investeren om aan de AVG te kunnen voldoen. Vooral het opstellen van verwerkersovereenkomsten (51 procent), het aanstellen en scholen van de functionaris voor de gegevensbescherming (FG) en het volgen van cursussen (beide procent) hebben tijd en geld gekost.

Ruim een kwart van de ondervraagden heeft € 2.000 of minder uitgegeven aan de invoering van de AVG. Bij een derde van de organisaties met minder dan vijftig werknemers liggen de kosten lager dan € 1.000. Bij grote organisaties met meer dan vijfhonderd werknemers lopen de kosten op tot € 20.000.

Datalekken

Minder dan twee derde (62 procent) van de professionals weet wat hij moet doen als zich een AVG-gerelateerde kwestie voordoet. Ook blijkt dat niet voor iedereen duidelijk is wanneer datalekken gemeld moeten worden. De kennis bij de FG is, zoals te verwachten, hoger dan onder professionals in het algemeen.

Professionals met een HR-functie zien belemmeringen zien in hun werk door de invoering van de AVG: 34 procent zegt dat de privacyregels rondom ziekte voor hen niet goed werkbaar zijn.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures