Herziening gerechtelijke kaart een feit

Delen:

Nederland telt sinds 1 januari minder rechtbanken (10) en gerechtshoven (4). Dit als gevolg van de Wet herziening gerechtelijke kaart die 1 januari in werking trad. Maar per 1 april komt er ook weer een rechtbank bij: de rechtbank Oost-Nederland wordt dan opgesplitst in de rechtbank Overijssel en de rechtbank Gelderland.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de gerechtelijke kaart dezelfde indeling zou krijgen als de kaart van de politieregio’s (door de vorming van de nationale politie telt Nederland per 1 januari 10 politieregio’s). Maar de Eerste Kamer vond dat de regio Oost-Nederland te groot zou worden voor één rechtbank en nam een motie aan dat de regering opriep deze regio op te delen in twee rechtbanken. Die motie resulteerde in de Splitswet die in december werd aangenomen. Praktisch gezien was het niet mogelijk al op 1 januari van start te gaan met de rechtbank Gelderland en de rechtbank Overijssel.

Het aantal zittingsplaatsen zal de komende tijd ook worden teruggebracht naar 32. Dat betekent dat 24 locaties, waar nu kantonzaken worden behandeld, gaan sluiten. Hierbij gaat het vooral om locaties waar naar verhouding weinig zittingen worden gehouden. Er zijn geen gevolgen voor het aantal rechters of het aantal leden van het gerechtelijk personeel. Door de nieuwe indeling kunnen in de 32 locaties die overblijven nagenoeg alle soorten zaken worden behandeld. Wanneer de locaties precies dicht gaan, hangt af van praktische zaken als huurcontracten.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven