Herzieningscommissie ACAS: nog geen verzoek dit jaar

Delen:

Jan Watse Fokkens

Jan Watse Fokkens

De Adviescommissie Afgedane strafzaken (ACAS), die herzieningsverzoeken bekijkt in verband met gerechtelijke dwalingen, heeft dit jaar nog geen verzoek binnengekregen. Dat meldde de voorzitter van de commissie, hoogleraar strafrecht prof. mr. Hans de Doelder, vrijdag op het afscheidssymposium van procureur-generaal Jan Watse Fokkens bij het parket van de Hoge Raad.

De ACAS heeft in de twee jaar van bestaan 25 zaken binnengekregen, waarvan er vijf voor nader onderzoek zijn doorgestuurd naar de procureur-generaal bij de Hoge Raad. Waarom er dit jaar nog geen nieuwe zaken zijn binnengekomen is een kwestie van gissen, zegt De Doelder. “Laten we hopen dat het is omdat rechters goede vonnissen schrijven.”

Een andere spreker op het symposium, voormalig ACAS-voorzitter Cyriel Fijnaut, gaf een sneer aan de advocatuur. “De voorraadschuren vol gerechtelijke dwalingen waar advocaten mee schermden, zijn er kennelijk niet.” Fijnaut schrijft het droog staan van de commissie toe aan beter opgeleide rechters, de hogere kwaliteit van de dossiers en het stuwmeer aan oude zaken dat wordt weggewerkt.

Een strafzaak komt alleen aanmerking voor herziening als er sprake is van een novum: een nieuwe feitelijke omstandigheid die krachtig genoeg is om tot vrijspraak te leiden. Burgers die denken dat ze het slachtoffer zijn van een gerechtelijke dwaling, kunnen zich ook rechtstreeks tot de Hoge Raad wenden. In de commissie zitten twee wetenschappers, een advocaat, iemand van het Openbaar Ministerie en een hoge politiefunctionaris.

Fokkens wordt als procureur-generaal bij de Hoge Raad opgevolgd door Jos Silvis.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven