Werkgelegenheid voor Chinese rechtenstudenten

Delen:

Deze week is het grote partijcongres. Als je hier woont als niet Chinees lezende of sprekende buitenlander krijg je daar weinig van mee. De Engelstalige Chinese zender CCTV geeft wel nieuws uiteraard, maar dat is het soort nieuws waar je niet zo op zit te wachten. Verder hebben we TV5, BBC World en CNN (naast de talloze andere Chinees talige zenders). Het meeste nieuws over politieke ontwikkelingen of gebeurtenissen in China pikken we op van de buitenlandse pers op de I-Pad of van deze zenders.

Op het werk leeft het ook al niet. Er wordt meestal wat schouderophalend op gereageerd. Als politieke kwesties word je aangsproken over de eilandjes ruzie met Japan, over Taiwan en de inderdaad wel erg smerige lucht. Er wordt wel iets aan gedaan: zo rijden er wel gemotoriseerde twee of driewielers, maar allemaal (ook de oudste brikken) met een electro motor. Ik denk dat tweetakt motors en zo dus gewoon verboden zijn. Schoon en ook stil; dat laatste is niet altijd fijn want ze duiken van alle kanten op en je hoort ze niet aankomen. Gelukkig gaan ze niet zo hard.

Gisteren een grote bijna drie! uren durende bijeenkomst met studenten gehad. Als welkomstbijeenkomst, maar feitelijk meer een bijeenkomst waarop de studenten ons over van alles en nog wat vragen stelden; vasthoudend en scherp. De bijeenkomst was georganiseerd in het gebouw van de student union, in een enorme zaal met een enorm podium, waarop achter een tafel wij zaten. Goed om zo intensief contact met de studenten te hebben. Opvallend dat deze min of meer afstandelijke sessie niet gevlgd werd door een informele ‘borrel’.

De staf van de law school waar ik werk, die allemaal administratief en secretarieel werk doet, heeft allemaal een bachelor en master graad! En spreekt goed Engels. Sinds een week heb ik een secretaresse/PA die deze zomer haar Chinese master titel rechten haalt en kort geleden ook een LLM in Leiden heeft gedaan en had deelgenomen namens Leiden aan de European Law Moot Court. De werkgelegenheid voor goede studenten hier is dus nog niet helemaal goed afgstemd op de output van de universiteiten…..

Career services zijn echt nodig, dus heb ik de student union aangeboden gezamenlijk een career fair te gaan organiseren, om contacten te leggen met de arbeidsmarkt. Vanuit mijn eigen ervaring geen bijster origineel idee, maar het werd goed ontvangen. Dus dat gaan we doen; Chinezen kunnen erg goed (grote) evenementen organiseren. Dat is natuurlijk een decennialange ervaring met de eerdergenoemde partijcongressen!

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ook interessant:

Scroll naar boven