Het OM exposeert: ‘Nieuwe regels/New Rules’

Delen:

Museumnacht Amsterdam
v.l.n.r. Guillaume Schmidt (PATTA), Maru Asmellash (TNO/Zeedijk 60), Tanja Jadnanansing (Stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost), Job van Beekhoven (OM) (foto Xyvonne Koeiman).

In het Open Space Contemporary Art Museum in Amsterdam Zuidoost is de expositie ‘Nieuwe Regels/New Rules’ gestart, waaraan ook het Openbaar Ministerie heeft meegewerkt. De tentoonstelling is een terugblik op een reeks van zogenoemde ‘Speak Sessions’, een concept van OSCAM waarbij wordt samengewerkt met verschillende organisaties waaronder het OM, en waarbij publieke gesprekken worden georganiseerd over jeugdcultuur, lifestyle en criminaliteit.

In de discussies over hiphop, (film)iconen en straatmode zijn thema’s besproken als excessief geweld, drugshandel en witwassen. Bij elk gesprek was een panel aanwezig met een officier van justitie en influencers uit een van de ‘scenes’, en konden jongeren en ouderen uit de buurt, jongerenwerkers, OM-medewerkers en anderen betrokkenen met elkaar in gesprek.

Meer begrip

Met de gesprekken wil het OM meer begrip kweken en nieuwe kansen tot positieve beïnvloeding van jongeren vinden bij de bestrijding van ondermijning. “Excessief geweld bestrijden we op de klassieke manier met harde opsporing en vervolging, maar kunnen we nog meer doen?”, aldus Job van Beekhoven, hoofd beleid en strategie bij het Functioneel Parket van het OM, die betrokken was bij de Speak Sessions.

“Verbinding is key. Wij zorgen voor dialoog en we doen dat op eigentijdse wijze, door genres en disciplines uit de kunstwereld en de creatieve industrie te mixen en te matchen”, zegt Marian Duff, oprichter en directeur van OSCAM, dat in 2017 ter gelegenheid van 50 jaar Bijlmer werd geopend om de culturele diversiteit en rijkheid van het stadsdeel uit te lichten.

Ontwerp drie toga’s

Toga's Maru Asmellash
Toga’s Maru Asmellash

Voor de expositie vroeg Marian Duff mode-ondernemer Maru Asmellash van het Amsterdamse The New Originals drie toga’s te ontwerpen. Hij ontwierp een witte met de titel ‘Only God can judge me’ naar een titelsong van Tupac, een paarse (‘Graduated from the streets’) en een grijze (‘New rules’). Met deze toga’s wil Asmellash, die zelf ook optrad als panellid en meerdere rechtszittingen bijwoonde om zich te laten inspireren, een nieuwe interpretatie geven aan de thema’s die in de speak sessions met het OM werden besproken. “Ik heb voor de grijze variant gekozen omdat de traditionele zwarte toga naar mijn mening teveel autoriteit uitstraalt”, zegt Asmellash, die alle drie de toga’s in Amsterdam liet maken. “Daarmee wordt teveel afstand gecreëerd tussen het Openbaar Ministerie en het straatleven.”

Museumnacht

De expositie werd geopend tijdens de Amsterdamse Museumnacht op 2 november, waar burgemeester Femke Halsema de avond aftrapte met een gesproken column, en is de komende maanden te zien in OSCAM.

De expositie ‘Nieuwe regels/New rules’ is tot 20 december 2019 van maandag t/m vrijdag te zien tussen 9 tot 18 uur en op zaterdag van 12 tot 17 uur in OSCAM aan Bijlmerdreef 1289 in Amsterdam. De toegang is gratis.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven