‘Digitaal promoveren was geweldige ervaring!’

Delen:

Manon Julicher

Dat promovenda Manon Julicher (Universiteit Utrecht, Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging) vanwege de coronacrisis onverwacht online moest promoveren op haar proefschrift vond ze aanvankelijk jammer, maar uiteindelijk was het een prachtige ervaring. Het onderwerp waarop ze promoveerde, modernisering van de Grondwet, is juist nu zeer actueel.

Toen ik enkele maanden geleden met de pedel belde om een datum af te spreken voor de verdediging van mijn proefschrift was een online promotie het laatste waar ik aan dacht. Aanvankelijk vond ik het jammer dat mijn promotie niet in de gebruikelijke vorm kon plaatsvinden. Ik had ernaar uitgekeken om mijn onderzoek in het bijzijn van vrienden, familie en collega’s te verdedigen, en ik had voor de avond een groot feest georganiseerd om het te vieren. Dat kon allemaal niet doorgaan. Maar achteraf ben ik er echt totaal niet rouwig om. Het was een geweldige ervaring om digitaal te promoveren en ik heb een superdag gehad!

Ik had toestemming om tijdens mijn promotie met mijn paranimfen in het universiteitsgebouw te zitten, uiteraard op gepaste afstand van elkaar. Thuis aan de keukentafel had ook gekund, maar ik voelde er meer voor om de plek waar ik ’s ochtends mijn ontbijt nuttig te scheiden van de promotielocatie. Dat bleek een goede keuze. We hadden de mooiste overlegkamer in het verder lege gebouw uitgekozen en hebben daar gezellig gezeten. Ieder voor zijn eigen laptop, wetende dat veel mensen via de livestream meekeken.

De verdediging zelf was heel speciaal, maar ook vergelijkbaar met de ‘gewone’ promoties. De voorzitter opende de verdediging en liet de commissieleden hun vragen stellen, die ik vanachter mijn laptop beantwoordde. Iedereen had zich sjiek aangekleed en de pedel had zelfs een plaatje van het Academiegebouw waar de promoties normaal gesproken plaatsvinden als achtergrond op haar boekenkast geplakt. Na 45 minuten luidde de pedel een bel en sprak zij de magische woorden ‘Hora Est’.  De commissie trok zich terug in de ‘virtuele’ commissiekamer om te overleggen en toen zij terugkwam sprak mijn promotor de laudatio uit. Dat was heel mooi en voelde heel officieel.

Het mooie aan de digitale promotie was dat er nu veel meer mensen konden meekijken dan bij een fysieke promotie. Veel mensen zeiden dat ze dat erg leuk vonden. Dat bleek ook uit de massale stroom aan whatsappjes, mails en telefoontjes die ik na afloop kreeg.

Actueel onderwerp

Ik vind het fantastisch dat dit alles mogelijk was. Natuurlijk is het jammer dat het feest na afloop niet kon doorgaan maar dit wordt later uiteraard ingehaald, en in zeer kleine kring heb ik er nog wel een glaasje op gedronken! Bovendien zorgde de coronasituatie er ook voor dat het onderwerp van mijn proefschrift heel actueel werd. In mijn proefschrift betoog ik namelijk dat de grondrechten in onze Grondwet moeten worden gemoderniseerd. Nu zijn de grondrechten in de Grondwet ouderwets en onduidelijk geformuleerd en vaak is niet duidelijk onder welke omstandigheden zij ingeperkt mogen worden. Sommige grondrechten zijn niet eens in de Grondwet opgenomen. Dat is kwalijk, zeker nu. Grondrechten worden op grote schaal ingeperkt om de coronacrisis te bezweren; denk aan de bewegingsvrijheid, vrijheid van meningsuiting en privacy. Dit is niet onrechtmatig, want grondrechten mogen in noodsituaties als deze worden ingeperkt. Echter, er moet voorkomen worden dat de overheid een crisissituatie kan aangrijpen om grondrechten langer en meer dan nodig te beperken om zo haar machtspositie uit te breiden. Dit vergt dat duidelijk is omschreven aan welke voorwaarden beperkingen moeten voldoen en dat beperkingen altijd vooraf voorzienbaar zijn. In mijn proefschrift pleit ik daarvoor en doe ik voorstellen voor de modernisering van onder andere het recht op vrijheid van meningsuiting en het communicatiegeheim. Ook stel ik voor het recht op een eerlijk proces en het recht op behoorlijk bestuur in de Grondwet op te nemen.”

Bekijk alle afleveringen van de (hopelijk zeer tijdelijke) rubriek Coronarecht.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven