Hitachi neemt Noordlease over

Delen:

Leasemaatschappij Noordlease is door aandeelhouders NIBC Mezzanine & Equity Partners, de Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland (NV NOM) en het management verkocht aan de Japanse multinational Hitachi. Onder de vlag van Hitachi wil de leasemaatschapij verder groeien. De directeuren Gert Veenstra en Robert Nienhuis blijven de dagelijkse leiding houden.

Adviseurs Hitachi Capital Corporation:
Houthoff Buruma (Bram Caudri, Daphne van Boxtel, Tessa Rosenberg Polak, Merel Zwankhuizen, Mark Lemmens, Anouk Boutens, Michael Loomeyer), NIBC Bank (Ernst Berger, Dennis Beemsterboer, Dolf Rijnberg), Sciowa (Paul Suter)

Adviseurs verkopende aandeelhouders:
Stek (Eelco Bijkerk, Michaël Rijnja, JSA Tax Consultancy (Olaf Kroon, Rowdy Schouten), EY (Arjan van Oostrom, Herman Appelo, Wessel Geurts, Bas Rupert)

Bram Caudri, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Een leasebedrijf zoals dat van Noordlease is qua structuur en business niet heel eenvoudig, maar omdat Hitachi Capital zelf actief is in deze industrie lag de uitdaging eerder in de dynamiek van het transactieproces. Het schakelen met een Japanse partij zorgt voor een bijzondere dynamiek, anders dan wanneer je met bijvoorbeeld een Amerikaanse partij zaken doet. Bovendien is een strategische partij als Hitachi Capital sowieso al wel wat minder opportunistisch en daarmee wat voorzichtiger dan een financiële investeerder. Zoals je zou verwachten heeft Hitachi Capital de acquisitie van Noordlease zorgvuldig aangepakt.
We hebben vaker voor Japanse cliënten opgetreden en wisten dus wel wat er van ons werd verwacht, maar ook alle andere betrokkenen voelden de cultuurverschillen gelukkig prima aan. De dynamiek in het proces was daardoor al met al uitstekend. Houthoff Buruma heeft een actief Japan-team en natuurlijk een uitstekende reputatie op het gebied van M&A, de automotive industrie en financieringen. Deze transactie bevond zich op het snijvlak van al die gebieden, en paste zodoende perfect in het plaatje. Zo heeft Hitachi Capital ons gevonden en via een van onze partners in Londen is het eerste contact gelegd. Hitachi Capital heeft met deze acquisitie de eerste stap gezet in de Nederlandse markt, en we hopen natuurlijk dat het ze hier bevalt.”

Daphne van Boxtel, dealmaker voor Houthoff Buruma: “Het was van begin tot eind een bijzonder leuke transactie, maar het meest noemenswaardige moment was denk ik toch de fotoshoot bij de afronding van de transactie. Op verzoek van Hitachi Capital hebben wij een professionele fotograaf gevraagd om bij de closing aanwezig te zijn. Dat zie je in puur Nederlandse transacties toch wat minder vaak!
We hebben dit jaar een bijzonder drukke eerste paar maanden gehad, meer dan de afgelopen jaren. Voor een deel was dat overloop uit het vorige kalenderjaar − bijvoorbeeld de transactie met Noordlease − maar het is eerlijk gezegd nog steeds erg druk, en er zitten bovendien nog behoorlijk wat transacties in de pijplijn. Volgens ons wordt het weer een prima jaar voor alle M&A adviseurs.”

Ook een deal te melden? Mail naar deals@mr-magazine.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Ook interessant:

Scroll naar boven