Hoe ChatGPT denkfouten van advocaten en hun cliënten denkt te minimaliseren

Denkfouten van advocaten en cliënten kunnen leiden tot onnodige procedures en onnodige kosten. Advocaat Mark van Weeren stelde een lijst met tien mogelijke denkfouten samen en legde aan ChatGPT de vraag voor tot welke risico’s dit kan leiden voor advocaten en hun klanten. Ook liet hij de AI-tool Midjourney afbeeldingen maken van advocaten in de rechtszaal of met hun cliënt.

Delen:

Hoe chatgpt denkfouten van advocaten en hun cliënten denkt te minimaliseren - Mr. online
Om de AI-teksten uit het taalmodel nader vorm te geven vroeg Mark van Weeren de AI-tool Midjourney afbeeldingen te maken van advocaten. “Het resultaat is bedroevend”, zegt hij. De kunstmatig opgewekte personen in de afbeeldingen hebben diverse gebreken, zoals mensen op de tribune met gemankeerde gezichten, of advocaten met te veel vingers.

Tunnelvisie, wishful thinking, egocentrische vooringenomenheid, planningsfouten. Zo maar enkele (denk)fouten die advocaten kunnen maken. Advocaat Mark van Weeren, verbonden aan Blenheim te Amsterdam, legde de chatrobot ChatGPT de vraag voor: welke risico’s lopen advocaten en hun klanten dan? En hoe kunnen die worden geminimaliseerd?

Risico’s

Denkfouten kunnen, aldus de chatrobot, leiden tot foutieve beslissingen, slechte communicatie, vertraging van de zaak, kostenoverschrijding en een slechte reputatie, wat weer kan leiden tot minder inkomsten. “Om deze risico’s te minimaliseren, is het belangrijk dat advocaten en hun cliënten zich bewust zijn van de verschillende soorten denkfouten en manieren vinden om deze te vermijden. Het is ook belangrijk om open te communiceren en te overleggen met elkaar en om altijd te streven naar de beste uitkomst voor de zaak en de cliënt”, is het open-deur-antwoord van de chatrobot.

Tunnelvisie

Te veel vingers

Een andere denkfout is wishfull thinking: “Door realistisch en objectief te blijven, kunnen advocaten en hun cliënten betere beslissingen nemen en een betere strategie ontwikkelen voor de zaak. ”Dat geldt ook voor de denkfout: confirmationbias (tunnelvisie). De chatrobot legt netjes uit wat dat is en wijst erop dat advocaten zich bewust moeten zijn van hun eigen vooroordelen en mentale kaders. “Advocaten moeten openstaan voor nieuwe informatie en perspectieven en bereid zijn om hun hypothese en overtuigingen te heroverwegen naarmate meer bewijsmateriaal aan het licht komt. Door objectief en kritisch te blijven in het onderzoeken en behandelen van een zaak, kunnen advocaten betere beslissingen nemen en hun cliënten op een meer effectieve manier vertegenwoordigen.” Op een vergelijkbare manier behandelt de chatrobot denkfouten, zoals planning fallacy (planningsfouten), availability bias (beschikbaarheidsheuristiek) en representativiteitsheuristiek: een denkstrategie die mensen gebruiken om te bepalen of een gebeurtenis typisch is voor een bepaalde categorie. “Dit kan van toepassing zijn op een advocaat wanneer hij of zij probeert te beslissen of een bepaald feit of bewijsmateriaal representatief is voor de zaak die hij of zij behandelt.”

Vooringenomenheid

Ook geeft de chatrobot antwoorden op de vraag hoe sunkcost fallacy (verzonken kosten, vastzitten in een zaak die niet langer de moeite waard is om te verdedigen), egocentric bias (egocentrische vooringenomenheid, advocaten beschouwen hun eigen perspectief en standpunt als de enige juiste en relevante), cognitieve dissonantie, selection bias en extension neglect.

Oppervlakkig

Mark van Weeren lijkt niet geheel ontevreden over de antwoorden van ChatGPT. “De reactie is redelijk algemeen maar wel informatief. Antwoorden zijn voorspelbaar, zeker als je zelf kennis hebt van de materie. De onderbouwing is oppervlakkig. Echte diepgang ontbreekt in de teksten. Zou je dat wensen, dan kun je om wetenschappelijke referenties vragen.” Hij denkt dat ChatGPT als tool in de dagelijkse praktijk kan worden gebruikt. “Het zou de productiviteit van advocaten ten goede kunnen komen.”

Lees hier de hele analyse van ChatGPT.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven