Hof Arnhem-Leeuwarden haalt achterstanden in

Delen:

4 maart ordners
Beeld: Gino Crescoli/Pixabay

Het lukt het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden steeds beter om achterstanden in te halen en doorlooptijden van zaken te verkorten. De afgelopen twee jaar werken er bij het hof saldo 54 raadsheren meer.

In 2018 en 2019 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden flink ingezet op de werving en selectie van nieuwe raadsheren om de doorlooptijden structureel te verbeteren. Maar liefst 54 kwamen er bij, waaronder 21 raadsheren in opleiding, rhio’s). Daarmee is de bezetting van het gerechtshof weer vrijwel op sterkte, aldus het hof, en dus voldoende om binnen drie jaar de jaarlijkse instroom van zaken weer tijdig te kunnen behandelen en te beslissen. Wel moeten jaarlijks zeven tot acht raadsheren worden ‘vervangen’, die met pensioen gaan en zijn de komende drie jaren extra raadsheren nodig om de te grote voorraad zaken en de doorlooptijden blijvend te kunnen reduceren.

Bij het reduceren van de voorraad zaken heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden samengewerkt met alle andere gerechtshoven. In de categorie civiele handelszaken hebben de vier gerechtshoven hun krachten in 2018 gebundeld met de oprichting van de Landelijke Handelskamer Hoven (LHH, standplaats hof ’s-Hertogenbosch). In de LHH werken alle hoven samen om te hoge werkvoorraden civiele handelszaken te reduceren en daarmee de doorlooptijden te verkorten.

Handelszaken

Met de inzet van zowel de eigen (extra) raadsheren als de LHH is het hof Arnhem-Leeuwarden er in geslaagd om de voorraad handelszaken in 2019 met 460 zaken te verminderen tot ongeveer 2.300 zaken. De doorlooptijd is al flink gereduceerd van gemiddeld twee jaar tot gemiddeld iets meer dan een jaar – dat zal de komende jaren verder worden teruggebracht tot de landelijke norm van 47 weken in standaard zaken. Bij civiele familierechtzaken heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden inmiddels geen achterstanden meer.

Door de bijstand van de andere hoven zijn de achterstanden in strafzaken in Arnhem-Leeuwarden minder ver gestegen en zijn de doorlooptijden minder opgelopen. Wel is er nog steeds een achterstand bij strafzaken. De gemiddelde doorlooptijd van een strafzaak bij het gerechtshof is momenteel zo’n vijftien maanden, wat zes maanden moet worden, conform de landelijke standaard in hoger beroep.

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven