Hof Den Bosch noemt notoire oplichter bij naam

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Beeld: Depositphotos

Het hof Den Bosch heeft een 56-jarige man veroordeeld tot zes jaar celstraf wegens oplichting in zeker vijftig gevallen. Omdat het hof niet verwacht dat hij zijn leven na zijn straf zal beteren en de samenleving voor hem wil waarschuwen, publiceert het zijn gegevens in de uitspraak.

De man bood tussen november 2013 en februari 2016, vaak samen met een medeverdachte, stelconplaten en bouwmaterialen aan via sites als Marktplaats en de telefoon. Ze deden zich voor als medewerkers van een bouwbedrijf en gebruikten daarbij allerlei aliassen, telefoonnummers en mailadressen. Ze vroegen de kopers om een voorschot zodra er een koopovereenkomst tot stand was gekomen, maar geleverd werden de gekochte spullen nooit. Gedupeerden in zowel Nederland als België, onder wie veel ondernemers, gingen zo voor meer dan 120.000 euro het schip in.

Rechtbank

De rechtbank Zeeland-West-Brabant veroordeelde de man voor zeker zestig gevallen van oplichting en legde hem vijf jaar gevangenisstraf op. De medeverdachte kreeg twee jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Samen moesten zij 160.000 euro aan schadevergoeding betalen. Beide mannen gingen in hoger beroep. De zaak van de medeverdachte loopt nog.

Eigen zoon opgelicht

Het hof vindt minder oplichtingen bewezen, maar legt de man toch een hogere celstraf op. Het weegt daarbij mee dat hij voor zijn oplichtingspraktijken kwetsbare personen misbruikte, onder wie zelfs zijn eigen zoon. Ook weegt mee dat hij al vaker voor oplichting is veroordeeld. Om te proberen te voorkomen dat de man nog meer slachtoffers maakt, zal het hof zijn gegevens niet anonimiseren in het vonnis, wat zeer uitzonderlijk is in de rechtspraak. Dit gebeurt over twee weken en als de man niet in cassatie gaat. Dan is de uitspraak onherroepelijk.

Het Wetboek van Strafrecht staat publicatie van de naam van de verdachte toe. Ook het Openbaar Ministerie had erom verzocht.

Lees meer over:

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top