Hof en Orde samen in actie tegen tuchtrechtplan

Het Hof van Discipline en de Nederlandse Orde van Advocaten hebben in een gezamelijke brief en notitie aan de Tweede Kamer geprotesteerd tegen de door het kabinet voorgestelde centralisering van het tuchtrecht bij één appèlinstantie.

Volgens Hof en Orde is het voorstel ‘onvoldoende beargumenteerd en kennelijk ook onvoldoende doordracht’. Voornaamste bezwaar is dat de onderbrenging van de tuchtrechtspraak in hoger beroep bij de rechterlijke macht principieel niet juist is. ‘Hij moet als advocaat, de belangen van zijn cliënt in onafhankelijkheid – ook van de rechterlijke macht – kunnen behartigen. De vraag of een advocaat bij zijn optreden in strijd heeft gehandeld met de voor hem geldende professionele normen, is dan ook een vraag die door de gespecialiseerde tuchtrechter moet worden beantwoord en niet door de gewone rechter.’

De Vaste Kamercommissie van Justitie praat op 5 maart over de plannen van de staatssecretaris.

Meer nieuws van de Orde: Invoering landelijk zaaknummer in Den Haag

Het landelijk zaaknummer is al ingevoerd bij het Gerechtshof Den Bosch en Amsterdam. Per brief laat het Gerechtshof ‘s-Gravenhage nu weten dat daar het nieuwe zaaknummer op 21 april 2008 wordt het ingevoerd. Vanaf dat moment zal het hof onder het nieuwe zaaknummer corresponderen en verzoekt zij advocatenkantoren en andere betrokkenen hetzelfde te doen. Het ‘oude’ nummer wordt voor de zekerheid nog opgenomen.

Het landelijk zaaknummer vervangt het huidige, lokaal gebonden zaaknummer. Het nieuwe nummer hangt samen met de bouw van een nieuw Rechtspraak InformatieSysteem (ReIS), een geïntegreerd centraal informatiesysteem met één database dat de registratie moet ondersteunen van alle vormen van civiele en bestuurlijke rechtspraak.

Bron: Nederlandse Orde van Advocaten

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven