Hof en raden van disciplines gaan zich verzetten tegen kansloze veelklagers

Het hof en de raden van discipline zijn onderhand wel klaar met veelklagers in de advocatuur. Alleen al het hof liet in 2020 aan 21 personen weten dat op hun verdere berichten niet zal worden gereageerd. De raden van discipline in het ressort Den Bosch schrapten relatief de meeste advocaten. Dat blijkt uit het jaarverslag 2020 van het hof en de raden.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Hof en raden van disciplines gaan zich verzetten tegen kansloze veelklagers - Mr. online
Beeld: Mohamed Hassan/Pixabay

Het hof volgt daarmee de lijn die de Nationale Ombudsman voor zichzelf heeft uitgezet over de bejegening van veelklagers. In het evaluatierapport Wet positie en toezicht advocatuur (2020) wordt het als problematisch gezien dat de mogelijkheden om op te treden tegen misbruik van het klachtrecht gebrekkig zijn. Het aantal bagatelzaken, lichtvaardig ingediende wrakingsverzoeken, kansloze herzieningsverzoeken en klachten tegen functionarissen van de tuchtcolleges is in 2020 verder toegenomen. Dit leidt tot een grote belasting voor de capaciteit van de tuchtcolleges en de dekens en ook tot ergernis en frustratie bij verwerende advocaten. Volgens het hof en de raden leveren dergelijke verzoeken en klachten geen bijdrage aan de bewaking en bevordering van de kwaliteit van de beroepsuitoefening. De tuchtcolleges in de advocatuur juichen het daarom toe dat de wetgever onderzoekt hoe hier paal en perk aan kan worden gesteld. Zij stellen voor dat zij ruimere mogelijkheden krijgen om klacht- en wrakingszaken buiten behandeling te stellen.

Schrappingen

Bij de raden van discipline kwamen in 2020 933 nieuwe zaken binnen (op bijna 18.000 advocaten) – meer dan in 2019 (846) maar minder dan in 2018 (1004). De afhandeling van deze klachten duurde gemiddeld ruim zeven maanden. Twee derde werd ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard. In 2020 werden veertien advocaten van het tableau geschrapt, de meeste (zes) door de raden in het ressort Den Bosch, waar juist de minste advocaten werken (2851). Er werd vooral geklaagd over advocaten familierecht en civiel ‘overig’ (dus buiten huurrecht, arbeidsrecht en erfrecht).

Bij het hof van discipline kwamen in 2020 326 zaken binnen, tegen 357 een jaar daarvoor.

Klik hier voor het jaarverslag.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top