‘Hof Leeuwarden het Ajax van het recht’

Delen:

Gerechtshof Leeuwarden
Foto: Raad voor de rechtspraak

De raadsheren van locatie Leeuwarden van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden hebben vanuit de strafrechtadvocatuur complimenten gekregen voor een zeer ‘verdedigingsvriendelijk’ arrest over de schadevergoeding voor de benadeelde partij. Advocaat Willem van Vliet twittert: ”Leeuwarden is het nieuwe Ajax van het recht”. Hij reageert op collega-advocaat Anno Huisman die het arrest in een tweet onder de aandacht heeft gebracht.

Poging tot moord

De verdachte in deze zaak is door rechtbank wegens een poging tot moord veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar en een contactverbod. Ook veroordeelde de rechtbank hem tot een schadevergoeding van 37.809 euro aan de benadeelde partij. In hoger beroep eiste de advocaat‑generaal zeven jaar cel met TBS met verpleging van overheidswege, plus een contactverbod van vijf jaar. De advocaat-generaal was van mening dat het slachtoffer een schadevergoeding van 39.316 euro toekwam.

Littekens

Het hof veroordeelde de verdachte tot een celstraf van acht jaar met TBS en een contactverbod van vijf jaar. Het hof weegt daarbij mee dat de dader op zeer gewelddadige wijze heeft geprobeerd het slachtoffer van het leven te beroven. “Het handelen van verdachte heeft zeer diep ingegrepen in het leven van de benadeelde partij,” schrijft het hof. “Zij heeft blijvend lichamelijk letsel opgelopen in de vorm van littekens in het gezicht, beperkingen in lichamelijke functies in haar mond en er is ook sprake van geestelijk letsel.” De vrouw is opgenomen met ernstige depressieve en suïcidale klachten.

Drukmiddel voor betalingsonwilligen

Maar anders dan gebruikelijk, legt het hof geen lange voorlopige hechtenis op als drukmiddel om de verdachte te laten betalen.Het hof acht het illusoir dat de verdachte, aan wie een langdurige gevangenisstraf zal worden opgelegd, in staat zal zijn binnen redelijke termijn aan zijn verplichtingen te voldoen,” schrijft het hof. “Daarmee zou de normaliter op te leggen vervangende hechtenis, die immers is bedoeld als drukmiddel voor betalingsonwilligen, een punitief karakter krijgen, hetgeen het hof ongewenst acht. Daarom wordt bepaald dat bij gebreke aan betaling slechts één dag vervangende hechtenis zal worden toegepast.”

Prachtige uitspraken

Strafrechtadvocaat Willem van Vliet noemt het gerechtshof Leeuwarden ‘met afstand het meest verdedigingsvriendelijke hof’. Anno Huisman kan daar als rechter-plaatsvervanger niet op reageren maar zegt wel: “Als geboren en getogen Leeuwarder heb ik niets dan goeds over Leeuwarden.” Hij komt wel met een kritiekpuntje: “Behalve dan dat ze daar met het publiceren van voorlopige hechtenis-uitspraken mijlenver achterlopen op het Hof Amsterdam.” Om dan weer te eindigen met een compliment: “Toch jammer omdat het zulke prachtige uitspraken zijn.”

Lees meer over:

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven