Hof ‘s-Hertogenbosch vernietigt beschikking raadkamer rechtbank

rechtspraak.gifOp dinsdag 6 november 2007 heeft het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch in raadkamer een beslissing genomen inzake de voorlopige hechtenis van een aantal verdachten uit de strafzaken waarin mede door een onbevoegde rechter van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch een beslissing was genomen. Eerder had een andere strafkamer van de rechtbank als gevolg van deze fout deze verdachten onmiddellijk in vrijheid gesteld.

Het hof is van oordeel dat een beslissing van de meervoudige kamer van de rechtbank waarin één van de leden niet de hoedanigheid van rechter heeft, toch een uitspraak van een rechterlijk college is.
Een gevolg hiervan is dat in tegenstelling tot wat de rechtbank eerder oordeelde ook de eerder aan verdachten opgelegde voorlopige hechtenis gewoon in stand behoort te blijven.

Oordelend over deze voorlopige hechtenis heeft het hof nadrukkelijk overwogen dat de verdenking en gronden voor deze voorlopige hechtenis nog onverkort aanwezig zijn. Ook de bijzondere situatie die is ontstaan doordat bij de rechtbank deze fout in de berechting is gemaakt, leidt er niet toe dat de verdachte daarvan zoveel nadeel heeft ondervonden dat om die reden de voorlopige hechtenis (alsnog) moet worden opgeheven. In dit verband heeft het hof gewezen op het maatschappelijk belang van de voortduring van de voorlopige hechtenis bij dit soort ernstige misdrijven.

Het hof vernietigt de beschikking van de raadkamer van de rechtbank ‘s-Hertogenbosch in deze vier zaken.

Bron: Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch

{mosgoogle}

{mosmodule module=Gerelateerd}
{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven