Hoge Raad-arresten als kinderverhaal verteld

Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het recent verschenen kinderboek ‘Wikken & Wegen’, waarvan ter gelegenheid van het 150-jarige jubileum van het kantoor ook een speciale editie is uitgebracht die maandag 11 oktober op kantoor is uitgereikt. In dit boek vertellen vijf bekende kinderboekenschrijvers de verhalen achter 24 arresten van de Hoge Raad en het Europese Hof van Justitie.

Delen:

Foto: Depositphotos

“Laten we nou eens makkelijk beginnen. Is dat mogelijk in de rechtspraak? Ja, dat is mogelijk. Hoe dan? Door een vergelijking te maken met dieren, want dieren doen niet moeilijk, dieren doen meestal makkelijk.”

Zo begint het verhaal ‘Zoals bij de wolven’ van schrijfster Bibi Dumon Tak, waarin zij ingaat op het arrest van de Hoge Raad van 31 maart 2017 over stelplicht en bewijslast. Naast Dumon Tak vertellen ook Ted van Lieshout, Joke van Leeuwen, Jan Paul Schutten en Thijs Goverde de verhalen achter bij juristen bekende arresten als Lindenbaum/Cohen, Kelderluik, Levola/Smilde, Kantharos van Stevensweert en Baris/Riezenkamp.

Geheimzinnige vraag

Wikken & Wegen’, dat als doelgroep jongeren van 10 tot 16 jaar heeft, gaat over “de geheimzinnige vraag” die advocaten al ruim een eeuw bezighoudt: wat is recht en hoe moet het worden toegepast? “Als je dit boek leest, ga je het juristenbrein misschien een beetje begrijpen”, schrijft samensteller Koos de Wilt, die eerder boeken maakte als ‘Het grote Rembrandt voorleesboek’ en ‘Het grote Rijksmuseum voorleesboek’ en ook zelf als jurist heeft gewerkt, in zijn voorwoord. “In dit boek kom je gevallen tegen waarbij de rechter soms moet uitmaken of je meer moet kiezen voor eerlijkheid of meer voor zekerheid”, aldus De Wilt. “En dan ga je ineens begrijpen dat degene die er een oordeel over moet vellen vaak voor een groot dilemma staat. Dat het vaak een kwestie is van wikken en wegen. En juist dát maakt het werk van een jurist erg boeiend en heel erg leuk!”

Jubileum

Toen De Wilt voor dit nieuwe boekproject De Brauw benaderde, was het kantoor meteen enthousiast. Het leek het bestuur een leuk idee om ter gelegenheid van het 150-jarig jubileum mee te werken aan de totstandkoming van het boek, en bestuursvoorzitter Marnix Leijten vroeg Maarten Schenck daarbij te helpen. Schenck werkte voor zijn afscheid in september 2019 ruim 34 jaar als cassatieadvocaat bij De Brauw.

Klassiekers

Met een aantal jonge advocaten uit de arbeidsrecht-, algemene vermogensrecht- en intellectuele eigendomsrechtpraktijk en op de achtergrond enkele compagnons stelde Schenck een lijst op van verschillende ‘klassiekers’, waarvan zij samenvattingen maakten. Daarmee gingen de vijf auteurs aan de slag. “Hierbij gaven we ook aan wat volgens ons interessant is om in de verhalen te verwerken”, zegt Schenck. “Sommige auteurs zijn dichtbij de casus uit het arrest gebleven, andere hebben er als het ware met een verhaal een schil omheen gebouwd.” Ook de conceptverhalen hebben de juristen beoordeeld en op juridische juistheid gecontroleerd. “Natuurlijk hebben de auteurs artistieke vrijheid, maar het is wel belangrijk dat de inhoud juridisch globaal klopt. Soms hebben we bijgestuurd. In een enkel geval heeft een auteur er na onze feedback zelfs voor gekozen een heel nieuw verhaal te schrijven.”

Rechtsontwikkeling

Of Schenck zelf ook betrokken is geweest bij procedures die tot een van de besproken uitspraken hebben geleid? “Jazeker”, lacht hij. “Toen ik de lijst nog eens doornam constateerde ik dat De Brauw op één zaak na bij alle arresten betrokken is geweest. Of we de zaken uiteindelijk ook gewónnen hebben is niet zo relevant. Uiteindelijk gaat het ons erom dat we een bijdrage hebben kunnen leveren aan de rechtsontwikkeling.”

Twee edities

Van het 72 pagina’s tellende kinderboek, dat is uitgegeven door Leonon Media, zijn twee edities uitgebracht: een handelseditie en een kantooreditie, met een voorwoord van het bestuur van De Brauw. Deze kantooreditie, die ook in het Engels verschijnt, is vrijdag 8 oktober aan de partners overhandigd en wordt maandag 11 oktober aan alle andere kantoorgenoten uitgereikt. Tijdens de alumnibijeenkomst op 11 november krijgen ook oud-kantoorgenoten een exemplaar.

Voor kantoorgenoten en andere ouders die jurist zijn zal het boek een leuke opfrisser zijn, denkt Schenck, maar het biedt ook interessante gespreksonderwerpen om met hun kinderen over te praten. “Voor de lezers zal duidelijk worden dat het recht, zélfs de cassatiepraktijk, niet stoffig en saai is, maar over concrete problemen en situaties gaat waar iedereen mee te maken kan krijgen.”

Andere kinderboeken

“Wikken & Wegen’ is overigens niet het eerste kinderboek over de rechtspraak en arresten van de Hoge Raad. Zo verschenen eerder ‘De zweetvoetenman’ van Annet Huizing en ‘Met een klap van de hamer’ van Veerle Corstens, dochter van oud-president van de Hoge Raad Geert Corstens, waarin aan de hand van een verzonnen verhaal de Nederlandse rechtspraak wordt uitgelegd.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven