Juridisch nieuws

Hoge Raad organiseert reeks herfstlezingen

Het schilderij 'Hoge Raad' van Helen Verhoeven

Staat de rechterlijke macht wel midden in de maatschappij? Hoe werd vroeger gedacht hoe rechters in de democratische rechtsstaat moeten functioneren? Wat hebben vrouwen betekend voor de ontwikkeling van het recht? Dit zijn de drie thema’s die aan de orde komen tijdens de Herfstlezingen van de Hoge Raad. Vandaag is de aftrap.

Eerder organiseerde de Hoge Raad al een reeks Lentelezingen, dit najaar zijn de Herfstlezingen aan de beurt. Ook deze keer zal het monumentale schilderij ‘Hoge Raad’ van Helen Verhoeven (4 x 6,47 meter, uit 2015) centraal staan. Dit keer zijn de onderwerpen: het (staats)recht in de maatschappij, vrije denkers en de betekenis van vrouwen voor de ontwikkeling van het recht.

Vanavond, 11 oktober, trapt Henk te Velde af, hoogleraar Vaderlandse geschiedenis in Leiden. In het schilderij ‘Hoge Raad’ is de rechterlijke macht midden in de samenleving geplaatst. Te Velde zal bespreken of dit beeld juist is. Daarbij zal hij onder meer ingaan op de afstand die al in de 19e eeuw bewust is geschapen tussen enerzijds de rechterlijke macht en de samenleving, en anderzijds tussen de rechterlijke macht en politiek.

Op donderdag 1 november gaat Ybo Buruma, raadsheer in de Hoge Raad, in op vier voorvechters van verdraagzaamheid: Erasmus, Johannes Wier, Coornhert en Spinoza. Buruma bespreekt hoe zij inhoud gaven aan het begrip tolerantie. Hij zal betogen dat deze historische figuren nog steeds iets te zeggen hebben aan rechters en burgers in onze rechtsstaat. Niet alleen over godsdienstvrijheid, waar in hun tijd het eerst aan werd gedacht als het om verdraagzaamheid ging, maar ook over de manier waarop rechters in de democratische rechtsstaat moeten functioneren.

Tot slot spreekt Titia Loenen, hoogleraar Mensenrechten en Diversiteit (Universiteit Leiden). Op donderdag 6 december gaat ze in op het overwegend mannelijke gezelschap op het schilderij ‘Hoge Raad’. Ook tegenwoordig zetelen er in de Hoge Raad meer mannen dan vrouwen. Loenen, gespecialiseerd op het terrein van vrouwen en recht, laat haar licht schijnen op de aanwezige vrouwen op het schilderij. Wat hebben deze vrouwen betekend voor de ontwikkeling van het recht? En wat was de rol van hun vrouw-zijn?

De toegang tot de lezingen is gratis, maar aanmelding is verplicht (via lezingen@hogeraad.nl). de lezingen vinden plaats in het gebouw van de Hoge Raad, Korte Voorhout 8, Den Haag. Aanvang 20.00 uur; de lezing van Van der Velde begint om 19.00 uur.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures

Winkelmand