‘Hoge werkdruk kan kwaliteit rechtspraak ondermijnen’

Delen:

Volgens de Raad voor de rechtspraak is er op dit moment geen reden om te twijfelen aan de goede kwaliteit van de rechtspraak in Nederland. Wel zegt de Raad dat hoge productie- en werkdruk op termijn de kwaliteit kunnen ondermijnen. Het is daarom noodzakelijk dat rechters een breed gedeelde en expliciete opvatting ontwikkelen over wat nodig is om zaken naar behoren te behandelen. Professionele standaarden zijn nodig. Dat staat in het jaarverslag van de Rechtspraak.

In het jaarverslag staat dat het in de rechtspraak al bestaande kwaliteitssysteem zorgt weliswaar voor borging en versterking van de kwaliteit van rechtspraak maar dit systeem is erg gericht op de interne organisatie en niet op verantwoording van de concrete diensten die de rechtspraak aan de maatschappij levert. Er bestaat bij rechters en raadsheren nog geen, of in ieder geval geen volledige consensus over wat in concrete situaties goede rechtspraak is, ofwel op welke wijze een goed proces wordt vormgegeven. Daardoor is het voor de rechtzoekende ook niet altijd duidelijk wat hij van de Rechtspraak mag en kan verwachten.

Volgens de Raad kunnen professionele standaarden de Rechtspraak helpen op een meer uniforme manier te werken, waardoor zij haar eigen prestaties kan verbeteren en tegelijk aan de samenleving kan laten zien hoe zij haar werk uitvoert. “Cruciaal is dat rechters en raadsheren zelf consensus bereiken over wat in concrete situaties goede rechtspraak is. (…) Ook de interne discussie over de kwaliteit van rechtspraak is daarmee geholpen. Het opstellen van de standaarden vormt voor de komende tijd een van de belangrijkste ambities van de Rechtspraak. Gewoon meer tijd uittrekken voor zaken is een oplossing, maar niet per se de beste oplossing voor de samenleving. Vereenvoudiging van procedures, strakke regie door de rechter, nadruk op mondelinge behandeling bij verder digitale procedures en, waar mogelijk, mondelinge uitspraak bieden kansen voor rechtspraak die beter aansluit bij de wensen van rechtzoekenden en de samenleving in den brede.” Aldus de Raad.

Klik voor het gehele jaarverslag hier. Of ga naar www.jaarverslagrechtspraak.nl.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven