In het rapport ‘Werkdruk bewezen’ staan geen grote verrassingen. Maar bestaande vermoedens worden wel bevestigd: de werkdruk bij de rechterlijke macht is hoog en de zorgen over het behoud van kwaliteit van de rechtspraak zijn groot. In opdracht van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak heeft de Hogeschool Utrecht een onderzoek uitgevoerd naar de beleving van werkdruk onder rechterlijk ambtenaren.
Voor dit onderzoek is een vragenlijst gestuurd naar alle leden van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR). Van de 2661 leden heeft ongeveer een kwart de lijst ingevuld. Het gaat om 364 rechters, 119 raadsheren, 93 officieren, 27 advocaten-generaal en 12 overige functies.
De werkdruk bij zowel de rechterlijke macht is hoog als gevolg van een hoge werklast. De hoeveelheid werk in combinatie met de zwaarte ervan blijkt de belangrijkste oorzaak van de werkdruk.
Het hebben van veel autonomie in het werk en veel sociale steun van collega’s of leidinggevenden leidt niet direct tot een verlaging van de werkdruk. Bijna 70% van de respondenten die een toenemende bureaucratisering in hun werk ervaren, rapporteren significant meer werkdruk een hogere werklast dan respondenten die geen toenemende bureaucratisering ervaren. Hetzelfde geldt voor het gevoel dat de productiedruk toeneemt (65,5%).
Overwerk
Van de respondenten werkt 95% meer uren dan in hun contract staat. Gemiddeld werken zij 9,5 uur per week over. Overwerk wordt door de meesten niet gepercipieerd als een normale oplossing voor de hoge werklast die het ontstaan van werkdruk tegengaat.
Leidinggevenden werken meer uren dan niet-leidinggevenden. Bijna een kwart van de leidinggevenden werkt meer dan 16 uur per week over.
De staande magistratuur maakt gemiddeld meer overuren dan de zittende magistratuur. Dit geldt vooral voor officieren van justitie.
In de straf- en bestuurssecties worden gemiddeld genomen de meeste overuren gemaakt. Excessief overwerk komt het meeste voor bij de strafsectie.
Klik voor alle resultaten van het onderzoek hier.
Roofbouw
NVvR-voorzitter Maria van de Schepop reageert: “We constateren dat magistraten structureel overwerken om het werk gedaan te krijgen. Zo pleeg je roofbouw op de rechtspraak. Dat kan een tijdje goed gaan, maar dat kunnen we niet lang volhouden. Ondanks de enorme loyaliteit en de wil van onze leden om dat wél te doen.” Klik voor een kort vraaggesprek met Van de Schepop over het rapport hier.