Hogere deskundigheidseisen voor toevoegingen

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Advocaten die toevoegingszaken doen, moeten vanaf dit jaar voldoen aan hogere deskundigheidseisen. Bijzondere curatoren moeten in de toekomst ook aan bepaalde eisen voldoen voordat ze door de rechter kunnen worden benoemd. Dat heeft de Raad voor Rechtsbijstand bepaald.

Meer vlieguren en meer studiepunten. Dat moeten advocaten voortaan laten zien, willen ze hun inschrijving als toevoegingsadvocaat voor een bepaald rechtsterrein niet verliezen. Het bestuur van de Raad voor Rechtsbijstand heeft de inschrijvingsvoorwaarden voor advocaten voor 2018 al in december 2017 vastgesteld. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft deze onlangs goedgekeurd. Voor vrijwel alle specialisaties zijn de deskundigheidseisen aangescherpt.

Zo moet een strafrechtadvocaat voortaan jaarlijks vijftien zaken doen om zijn inschrijving niet te verliezen; dat was tien zaken. Advocaten psychiatrisch patiëntenrecht moeten voortaan 25 zaken per jaar doen (was vijftien zaken) én ze moeten jaarlijks zes PO-punten halen in dat vakgebied; dat was zes PO-punten per twee jaar. Zo geldt voor bijna alle specialisaties de eis van meer vlieguren én meer PO-punten. Wie niet aan die eisen voldoet, verliest zijn op het betreffend rechtsterrein zijn of haar inschrijving als toegevoegd advocaat.

Ook voor bijzondere curatoren worden de regels strenger, zegt Herman Schilperoort, hoofd Stafdiensten van de Raad voor Rechtsbijstand. “Nu kunnen advocaten en mediators zonder te hebben voldaan aan specifieke toelatingseisen als bijzondere curator optreden. . Op het gebied van afstammingszaken en ouderschapsconflicten komen er eisen.” In de praktijk komt het erop neer dat advocaten, mediators en gedragskundigen in de toekomst eerst een examen moeten afleggen om te kunnen worden benoemd en een vergoeding van de Raad kunnen ontvangen. Daarnaast zullen ze ook moeten gaan voldoen aan jaarlijkse opleidingsverplichtingen. De Raad verwacht vanaf juli 2018 het regime van inschrijvingsvoorwaarden voor bijzondere curatoren bekend te maken. Voor advocaten die nu al werken als bijzonder curator komt een overgangsregeling.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Gemeente Pijnacker-Nootdorp zoekt een

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top