Hogere schadevergoeding na voorarrest

Delen:

Beeld: Pixabay

Verdachten die onterecht in voorarrest hebben gezeten krijgen voortaan een hogere schadevergoeding. Bij het bepalen van de periode waarvoor schade moet worden vergoed, tellen alle dagen volledig mee.

Oriëntatiepunten

Na een uitspraak van de Hoge Raad heeft het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS) besloten om de afspraken over artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering aan te passen. De oriëntatiepunten voor straftoemeting en LOVS-afspraken op rechtspraak.nl zijn inmiddels veranderd.

Straf of maatregel

Mensen die in voorarrest hebben gezeten, kunnen op grond van artikel 89 Sv schadevergoeding krijgen als hun zaak eindigt zonder dat de rechter een straf of maatregel oplegt. Dat kan ook als achteraf gezien geen voorlopige hechtenis is toegestaan voor het misdrijf waarvan ze worden verdacht. Bij de berekening van het bedrag werd de dag van invrijheidstelling tot nu toe niet meegeteld. Maar vanaf nu dus wel.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven