Hogere straffen bij rechtbank Amsterdam

Delen:

Foto: Rudy en Peter Skitterians/Pixabay

Wie zich schuldig maakt aan vuurwapengeweld of wapenhandel kan dat beter niet in Amsterdam doen. De hoofdstedelijke rechtbank bestraft deze delicten zwaarder dan andere rechtbanken in het land. Dat meldt Het Parool.

Volgens deze krant zijn de straffen die de rechtbank Amsterdam voor dergelijke misdrijven oplegt wel vier keer zo hoog als in andere rechtbanken. Waar de landelijke richtlijn voor ‘pistool in de openbare ruimte’ uitgaat van drie maanden celstraf, legt de rechtbank Amsterdam tot twaalf maanden op. Handgranaat op straat: achttien maanden in Amsterdam, zes maanden elders. Automatisch wapen illegaal in bezit? Ook achttien maanden in Amsterdam, negen maanden elders, volgens de richtlijnen. De rechtbank Amsterdam werkt nu aan een lijst met alle eigen richtlijnen, en zal dit binnenkort publiceren.

Er worden in Amsterdam niet alleen zwaardere straffen opgelegd, ook worden er nieuwe strafverzwarende omstandigheden gehanteerd, zo ontdekte Het Parool. ‘Zo worden straffen met maximaal zes maanden hoger als wapens geladen zijn, kinderen bij een wapenvondst aanwezig zijn, een geluidsdemper is gemonteerd of munitie is bewerkt om meer schade toe te brengen.’

Als signaal naar criminelen, maar ook naar de samenleving die lang geteisterd is door schietpartijen en liquidaties.

Naast hogere straffen voor bepaalde misdrijven, hanteert de rechtbank ook nieuwe strafverzwarende omstandigheden.

De Amsterdamse rechters willen met de hogere straffen een statement maken. “In de stad hebben we veel liquidaties en schietpartijen gezien, en ook zien we de bereidheid tot het gebruik van bijvoorbeeld handgranaten toenemen,” zegt woordvoerder Domien Huijbregts van de Amsterdamse rechtbank. “Daarom willen we een signaal afgeven: dit is echt onacceptabel.”

De hogere straffen worden al opgelegd. Zo kreeg een 33-jarige Amsterdammer maandag 15 maanden celstraf voor wapenbezit: 12 voor het pistool, plus 3 maanden omdat het geladen was. In andere rechtbanken levert dat delict doorgaans maximaal 4 tot 5 maanden cel op.

Advocaten plaatsen vraagtekens bij de rechtvaardigheid van de Amsterdamse strafmaat, vooral omdat de rechtsgelijkheid daardoor in het geding zou zijn. De rechtbank is daarover kort: “Rechtsgelijkheid is natuurlijk belangrijk. Maar soms vragen lokale omstandigheden om lokale uitgangspunten.”

 

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven