Hoofdofficier draagt beveiliging familie van kroongetuige Nabil B. over

Rutger Jeuken, hoofdofficier van justitie Midden-Nederland, draagt op korte termijn de verantwoordelijkheid over voor de beveiliging van de familie van de kroongetuige in het Marengoproces. De familie van de kroongetuige had hiertoe opgeroepen.

Delen:

Depositphotos_522746952_S
foto: Depositphotos

“Mijn familie is niet veilig en voelt zich niet veilig onder de huidige officier van justitie Midden-Nederland. U draagt verantwoordelijkheid voor alle misstanden, incidenten en falende beveiliging van de afgelopen jaren”, aldus een familielid van Nabil B. in een brief aan het Openbaar Ministerie, die in handen is van het Parool en de Volkskrant. Het familielid durft niet uit te sluiten dat er onder het toezicht van Jeuken een vierde dodelijk slachtoffer zal vallen.

Organisatie buiten het OM

Volgens de Volkskrant reageerde Jeuken hierop met een brief aan de familie, waarin hij schrijft dat hij op korte termijn de verantwoordelijkheid voor hun veiligheid zal overdragen aan een organisatie buiten het OM. Ook schrijft hij het ten zeerste te betreuren dat de familie van de kroongetuige zich niet veilig voelt.

Rapport OVV

Het besluit hangt samen met het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de moorden op drie mensen uit de omgeving van de kroongetuige: zijn broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. Volgens de OVV hebben de politie en het Openbaar Ministerie veel signalen gemist voorafgaand aan deze moorden, en is de beveiliging van de kroongetuige en de mensen om hem heen voor het OM ondergeschikt geweest aan het opsporingsbelang.

Stoïcijns doorgaan

Na het verschijnen van het rapport zei Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal in een eerste reactie bij Nieuwsuur dat er “stoïcijns moet worden doorgegaan met het bestrijden van het nietsontziende criminele milieu en het meedogenloze geweld”. Dat kwam hem op kritiek te staan van onder meer Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van Nabil B.

Spijt

Enkele dagen later betuigde Van der Burg in een verklaring spijt over zijn uitlatingen. “In de media heb ik door mijn reactie onvoldoende recht gedaan aan het verdriet van de nabestaanden, wat me spijt”, aldus Van der Burg. Hij noemt de constatering dat de verantwoordelijkheid voor beveiliging van het OM de moorden niet heeft kunnen voorkomen “uiterst pijnlijk”.
Ook betreurt hij het dat door zijn toedoen het beeld is ontstaat dat het OM niet wenst te reflecteren. “Ik heb daarbij niet de juiste woorden gebruikt. Dat betreur ik, want ik vond en vind dat er fouten zijn gemaakt. Het OM is zeer gemotiveerd om lessen te trekken en onderschrijft de aanbevelingen van de OVV.”

Grote urgentie

Van der Burg gaf aan daarmee niet zelf aan de slag te gaan. Hij gaat bijna met pensioen. Onder leiding een van de andere procureurs-generaal  wordt met “grote urgentie en nieuwe bemensing een programma gestart waarin de actiepunten verder worden uitgewerkt”.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven