Hoogleraar en AG Hoge Raad Jaap Spier geridderd

Delen:

Jaap SpierVoor zijn verdienste voor de ‘rechtsontwikkeling op nationaal, supranationaal en mondiaal niveau op het terrein van aansprakelijkheidsrecht’ is prof. Jaap Spier Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden.

Spier ontving de onderscheiding uit handen van de Maastrichtse burgemeester Penn-te Strake, bij zijn afscheid als honorair hoogleraar Aansprakelijkheidsverzekering in Vergelijkend Perspectief aan de Universiteit Maastricht. Jaap Spier is tevens advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Bijna 25 jaar geleden nam Spier het initiatief tot het samenbrengen van een groep internationale geleerden in de European Group on Tort Law. Al veertig jaar verschijnen publicaties van zijn hand, waaronder het gezaghebbende en vernieuwende Shaping the Law for Global Crises en Climate Change Remedies. De nieuwe ridder heeft een fundamentele bijdrage geleverd aan de internationale rechtsontwikkeling op het gebied van de rechtsverplichting van staten inzake klimaatbeheersing en de totstandkoming van de Oslo Principles on Global Climate Obligations.

In oktober 2010 kreeg Spier van Mr. de ‘Lantaarn’, omdat vakgenoten hem beschouwen als de autoriteit op het gebied van het aansprakelijkheidsrecht. In het interview maakt hij zich grote zorgen over zijn vakgebied: ‘We zitten op een hellend vlak dat ingesmeerd met groene zeep.’ En: ‘Wat goed is voor een individueel slachtoffer, kan ontwrichtend zijn voor de samenleving.’

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven