Hoogleraar Jan Brouwer: ‘Wietpas helpt niet bij bestrijden criminaliteit’

Delen:

Om het aantal drugstoeristen te verminderen wil het kabinet de wietpas invoeren. Vanwege een aantal drugsgerelateerde geweldsincidenten zou dat volgens minister Opstelten in Brabant zelfs versneld moeten gebeuren. Een vreemde redenering, vindt Jan Brouwer, hoogleraar Algemene Rechtswetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. “De wietpas is bedoeld om buitenlanders uit coffeeshops te weren. Nu doet de minister ineens of de pas zal helpen bij het bestrijden van criminaliteit.”

Met de invoering van de wietpas worden coffeeshops besloten clubs, die alleen nog toegankelijk zijn voor geregistreerde leden met een pas. Het woonlandbeginsel sluit personen van over de grens uit van lidmaatschap. Volgens Brouwer is het onduidelijk waarom het kabinet pleit voor de invoering van de wietpas. “In de grenssteden is de aan coffeeshops gerelateerde problematiek heel anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam. In alle gevallen zal de criminaliteit volgens criminologen niet afnemen met de wietpas.”

Het tegenovergestelde ligt meer voor de hand, denkt Brouwer. “Er is een reële kans dat de handel ondergronds gaat.” Dat is ook het argument van de Amsterdamse burgemeester. Eberhard van der Laan heeft sterke twijfels over het nut van invoering van de pas. Volgens hem leidt een wietpas tot illegale doorverkoop en straathandel, waardoor overlast, criminaliteit en gezondheidsrisico’s zullen toenemen.

Klik voor het gehele bericht hier.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven