Hoogleraar UNICEF aan Universiteit Leiden

Delen:

Ton LiefaardProf. mr. Ton Liefaard bekleedt vanaf vandaag de functie van UNICEF hoogleraar. Méér voorlichting en deskundigheidsbevordering door investeren in wetenschappelijke kennis op het terrein van kinderrechten. Dat is de doelstelling van de nieuwe UNICEF leerstoel Children’s Rights aan de Universiteit Leiden.

Liefaard: “Deze leerstoel biedt een unieke kans om kinderrechten centraal te stellen in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor studenten en professionals. Zo kan een bijdrage worden geleverd aan de interpretatie en implementatie van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind uit 1989. Dat is hard nodig. Er is sinds de inwerkingtreding van dit voor kinderen zo belangrijke internationale verdrag al veel bereikt, maar we moeten nog veel meer te weten komen over de precieze betekenis en werking van het verdrag om de rechten van kinderen wereldwijd daadwerkelijk te verbeteren.”

Volgens de Universiteit ontbreekt het in Nederland aan structurele aandacht voor kinderrechten in wetenschappelijk onderzoek en onderwijs. Met aandacht hiervoor kan zowel de voorlichting als de deskundigheidsbevordering op het terrein van kinderrechten worden verbeterd. Rechters en advocaten moeten veel beter worden geïnformeerd over kinderrechten zodat men goed in staat is kinderen te verdedigen. Voor medewerkers van ontwikkelingsorganisaties voor kinderen geldt dat zij nu vaak intern worden opgeleid, omdat zij de benodigde kennis tijdens hun opleiding niet hebben gekregen. Te vaak werken projecten met kinderen niet, omdat men te weinig kennis heeft over de doelgroep en hun rechten op grond van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Deze leerstoel beoogt dit gemis op te vangen. Daarmee beantwoordt het ook aan de vraag van studenten naar meer onderwijs op het gebied van (internationale) kinderrechten. De UNICEF leerstoel zal in de afdeling jeugdrecht nauw samenwerken met de leerstoelhouder Jeugdrecht prof.mr.drs. Mariëlle Bruning, die zich specifiek richt op de positie van minderjarigen in het Nederlands recht.

De UNICEF leerstoel kinderrechten is gefinancierd door enkele grote donoren van UNICEF.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven