Horen verdachten via videoverbinding moet onder voorwaarden mogelijk zijn

Volgens de Wetenschappelijke Commissie van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak moet het mogelijk zijn dat onder bijzondere omstandigheden bepaalde verdachten via een videoverbinding worden gehoord.

Delen:

Horen verdachten via videoverbinding moet onder voorwaarden mogelijk zijn - Mr. online
Beeld: Depositphotos

De Wetenschappelijke Commissie (WeCo) reageert hiermee op het ontwerp-Besluit videoconferentie van minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. In dat besluit staat dat de voorzitter van een meervoudige strafkamer kan besluiten om verdachten te horen via een videoverbinding, als vervoer naar en verblijf in de rechtbank grote risico’s opleveren op een gewelddadige ontsnapping. Het moet daarbij gaan om bijzonder gevaarlijke verdachten die deel uitmaken van een crimineel samenwerkingsverband, of daarvan worden verdacht.

‘Verdedigbaar’

De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) zelf is terughoudend in het organiseren van online strafzittingen. Maar de WeCo vindt het ‘verdedigbaar’ dat onder bijzondere omstandigheden bepaalde verdachten niet vanuit de PI worden vervoerd naar de zitting of een verhoor door de rechter-commissaris (of raadkamer gevangenhouding).

Problemen

De WeCo verwijst daarnaast naar het rapport De verdachte in beeld van enkele onderzoekers van de Vrije Universiteit. Daarin staat dat videoconferentie een redelijk alternatief is voor situaties waarin het niet mogelijk of wenselijk is om fysieke aanwezigheid van de verdachte te organiseren, en andere belangen (zoals de voortgang van het proces) zwaarwegender zijn. Wel is er een kwaliteitsverschil bij videoconferentie ten opzichte van fysieke aanwezigheid en lijfelijke aanwezigheid in beginsel de voorkeur geniet. De onderzoekers wijzen op mogelijke problemen, zoals het feit dat videoconferentie meer tijd kost. Zo gaat het gesprek langzamer, is simultaan vertalen niet mogelijk, kunnen er vertragingen op de lijn zijn of wordt de verbinding plots onderbroken. Ook moet er aandacht zijn voor de positie van de advocaat en de tolk.

Vertrouwelijke communicatie

Ook dat laatste onderstreept de WeCo: bij videoconferentie moeten waarborgen zijn opgenomen voor de verdediging en de verdachte. De rechten van de verdediging moeten op een behoorlijke wijze kunnen worden uitgeoefend: er moet sprake zijn van goed functionerend geluid en beeld en goed zicht op de actoren in de zittingzaal. Ook de vertrouwelijke communicatie tussen verdachte en diens raadsman of -vrouw moet gewaarborgd zijn.

Speciale voorzieningen

Dat vraagt om speciale voorzieningen, zoals een extra beeld- en geluidverbinding tussen verdachte en zijn advocaat die niet kan worden afgeluisterd en geen gegevens vastlegt. “Anders is er geen afdoende zekerheid dat de communicatie tussen verdachte en verdediging (echt en) volledig vertrouwelijk blijft”, aldus de WeCo.

Lees hier het advies van de WeCo van de NVvR.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven