Houthoff: gratis advies voor starter

Delen:

broedmachineStartende ondernemers kunnen gratis profiteren van juridisch advies van Houthoff Buruma. Met het project ‘The Incubator’, ofwel: de broedmachine, wil het kantoor ‘startups’ op gang helpen. Managing partner Walter van Overbeek: “Een unieke kans voor jonge ondernemers én voor onze medewerkers.”

Het Incubator-team bestaat uit vier ervaren jonge advocaten die het aanspreekpunt en de accountmanager worden voor de betreffende ondernemers. Het team helpt de bedrijven op gang te komen en belangrijke beslissingen in goede banen te leiden. In principe kan een bedrijf twee jaar lang van deze dienst gebruikmaken. Niet alle juridische vraagstukken worden door het team zelf behandeld. Sommige kwesties worden, net als bij een ‘gewone’ zaak, uitgezet binnen kantoor. Bijvoorbeeld bij een andere sectie of bij een partner. Van Overbeek: “Het is niet iets dat we er ‘even bij doen’. Een incubator-zaak wordt net zo behandeld als een zaak van een betalende cliënt. Er is geen compromis aan de kwaliteit.”

Houthoff stelt zijn expertise dus beschikbaar voor jonge ondernemers die dat normaal gesproken niet kunnen betalen. Er wordt een korting van 90 tot 100 procent gegeven. Afhankelijk van de fase waarin de startup verkeert. Maar er worden wel uren geschreven en er wordt een declaratie gestuurd alsof het een gewone cliënt betreft. Van Overbeek zegt dat ze dat doen om de ondernemer een beetje op te voeden. “Hij moet leren wat hij of zijn handelen veroorzaakt. Dat een simpele vraag best een hoop uren aan onze kant kan opleveren. Wat hij zelf kan oplossen, moet hij ook zelf doen. En niet over elk wissewasje bellen. Het is dus ook een soort opvoedkundig proces. We willen dat de ondernemer uiteindelijk een professionele klant wordt, voor ons of voor een ander kantoor.”

Horizon

De reden voor het opzetten van dit project is tweeledig. Enerzijds wil Houthoff invulling geven aan maatschappelijke betrokkenheid. En anderzijds wil het kantoor op deze manier zijn jonge medewerkers laten kennismaken met de ondernemersmentaliteit. Van Overbeek: “We hadden ook kerstdozen kunnen inpakken voor de voedselbank, maar we willen iets doen waarbij we gebruikmaken van onze eigen capaciteiten en waar Nederland in ruimere zin wat aan heeft.” Hij vervolgt: “Het is zo inspirerend. Al die ideeën en mensen die geloven dat alles kan. Dat zorgt voor een verbreding van je horizon. Bovendien is er geen betere manier om te begrijpen hoe een ondernemer denkt, wat zijn afwegingen zijn en met welke dilemma’s hij te kampen heeft. Het gaat om meeleven, meedenken en oplossen.”

Het Incubator-team begint binnenkort met het selecteren van de startups. De inschrijving is nog niet gesloten. “Je kunt het een beetje vergelijken met het tv-programma Dragons’ Den waarin jonge ondernemers moeten ‘pitchen’ voor een aantal mogelijke investeerders. We kijken naar dezelfde criteria, zoals levensvatbaarheid en potentiële bijdrage aan de economie. Het moet om een product of dienst gaan die op den duur werkgelegenheid voor Nederland kan opleveren.” Eerst worden vier bedrijven geselecteerd. Later kunnen meerdere ondernemingen gefaseerd in The Incubator instromen.

Van de kant

Verwacht wordt dat de meeste vragen zullen gaan over de juridische structuur van een onderneming, fiscaliteit en intellectueel eigendom. Van Overbeek benadrukt dat procederen niet de bedoeling is. “We kunnen helpen om te voorkomen dat een probleem ontstaat of bemiddelen bij een conflict, maar we gaan niet procederen. Daarmee zouden we de verkeerde mensen aantrekken. Ons doel is juist ambitieuze starters van de kant te helpen.”

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich voor meer informatie wenden tot Jaap Bosman, directeur marketing bij Houthoff Buruma (m.meinen@houthoff.com).

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven