Juridisch nieuws

IBA: pak wangedrag in juristenwereld snel aan

Foto: depositphotos

Een op de twee vrouwelijke juristen heeft op het werk te maken met pestgedrag, een op de drie met seksuele intimidatie. Dit blijkt uit het grootste onderzoek dat de International Bar Association ooit deed naar omvang, aard en gevolgen van pestgedrag en seksuele intimidatie bij juridische professionals. Ook Nederlandse juristen deden mee aan het onderzoek.

Aan de in zes talen aangeboden enquête, waarvan de uitkomsten zijn vastgelegd in het rapport ‘Us Too? – Bullying and Sexual Harassment in the Legal Profession’, werkten bijna 7000 advocaten en andere juristen uit 135 landen mee. De helft van de respondenten, van wie 67 procent vrouw is, komt uit Europa. Bijna driekwart van alle respondenten werkt in de advocatuur. Het probleem is groot, concluderen de onderzoekers.

Vooral jongere juristen

Ongewenst gedrag treft meer vrouwen dan mannen, maar ook veel mannen hebben ermee te maken. Een op de drie mannen wordt met pesterijen geconfronteerd, een op de veertien met seksuele intimidatie.

Jongere juridische professionals hebben relatief vaak te maken met wangedrag. Zo treft seksueel wangedrag vooral vrouwelijke advocaten van 25 tot 29 jaar. Bij overheidsinstanties krijgen juristen het meest te maken met pestgedrag (69 procent) en seksueel wangedrag (35 procent), in de advocatuur is dat 39 procent en 20 procent. Pestgedrag komt relatief vaker voor bij de grote advocatenkantoren. In ruim zestig procent van de gevallen maken direct leidinggevenden of managers zich er schuldig aan.

Vertrek

In veel gevallen wordt wangedrag niet gemeld. Bijna 60 procent van de respondenten gaf aan geen melding te hebben gemaakt van het ondervonden pestgedrag. Driekwart meldde het seksuele wangedrag niet, vaak uit angst voor de gevolgen. Veel respondenten gaven aan dat ze door het wangedrag de organisatie, of zelfs de sector, hebben verlaten of dat overwegen.

Werkgevers doen volgens de onderzoekers niet genoeg om het wangedrag aan te pakken. Slechts ongeveer de helft van hen heeft hierover beleid geformuleerd, en ongeveer 20 procent biedt trainingen op dit gebied. Beleid en trainingen blijken bovendien weinig effectief.

Meer bewustwording en transparantie

Verandering is dringend nodig, concluderen de onderzoekers in het rapport. De voormalige Australische premier en Global Institute for Women’s Leadership-voorzitter Julia Gillard zegt in het voorwoord: “The legal profession can only step up to this role with integrity if it makes sure its own house is in order. This is challenging in a hierarchical profession where the most senior practitioners still tend to be disproportionately men and advancement is often as much about networks as measurable merit. But it can and must be done.”

Om wangedrag op de werkvloer te voorkomen is meer bewustwording nodig van de problematiek, aldus de onderzoekers. Daarnaast is efficiënter beleid en betere implementatie daarvan nodig. Organisaties moeten meer data delen over pest- en seksueel wangedrag op de werkvloer. De ‘Big Four’ zetten hiertoe recent een stap in de goede richting: zij maakten bekend hoeveel leidinggevenden in de laatste vier jaar ontslag namen of kregen na beschuldigingen van ongepast gedrag.

De IBA streeft ernaar om in 2024 een nieuw rapport uit te brengen over deze problematiek.

Wilt u geen belangrijk juridisch nieuws meer missen?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over de auteur

redactie Mr.

redactie Mr.

Recente vacatures

Recente vacatures