Iets minder klachten over advocaten

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Burgers en advocaten klaagden in 2017 iets minder over (andere) advocaten dan in 2016. Dat blijkt uit het verslag van werkzaamheden van het dekenberaad. De daling bedraagt 2 procent. Het aantal dekenbezwaren nam wel toe, evenals het aantal (financiële) desk researches op kantoren.

Dekens ontvingen in 2017 2.245 klachten (in 2016 nog 2.293). Bijna de helft (46 procent) was afkomstig van cliënten die klaagden over hun eigen advocaat. In 2016 was dat nog 45 procent. Iets minder dan een derde (32 procent) betrof klachten tegen de advocaat van de wederpartij. Vorig jaar was dat nog 31 procent en in 2015 was dat 29 procent. In bijna alle arrondissementen daalden het aantal geregistreerde klachten maar in Rotterdam en vooral Nederland werd er meer over advocaten geklaagd.

Als burgers klagen, is dat vooral over de kwaliteit van de dienstverlening van de eigen advocaat. Ze kunnen teleurgesteld zijn over de uitkomst van de zaak of over de hoogte van de declaratie. Vaak zijn deze klachten ongegrond. Klachten over de advocaat van de wederpartij komen vaak voort uit de niet nagekomen zorg die een advocaat ook voor de andere partij in acht moet nemen. Ook deze zijn vaak ongegrond. Drie kwart van de klachten wordt ingediend door particulieren.

De cijfers van het dekenberaad laten verder zien dat er in 2017 29 financiële onderzoeken hebben plaatsgevonden, 587 desk researches en 19 onderzoeken op basis van de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Vooral het aantal desk researches is fors toegenomen (in 2016 nog maar 235) maar dat komt omdat het dekenberaad in 2017 had besloten dat in alle arrondissementen, voorafgaand aan een kantoorbezoek, de ingediende financiële gegevens van een kantoor standaard door de unit FTA worden beoordeeld.

Het aantal ingediende dekenbezwaren is vergeleken met 2016 (toen 79) gestegen naar 91. Dat is weer iets minder dan in 2016, toen we 94 dekenbezwaren werden geregistreerd.

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top