“iLaw” – Als Steve Jobs jurist was geweest

Delen:

Juridische informatie in een draagbaar toverdoosje. Zou dat kunnen? Een mooi hebbeding om overal mee naar toe te nemen, mee te spelen en het leven van de juridische consument en wereldburger mee te kunnen verbeteren? Zouden juristen zelf ook meer lol in hun werk krijgen?

ilaw-gebruiksvriendelijkHet visionaire communicatie-speelgoed van Apple inspireerde mij een aantal jaren geleden voor een presentatie over de ‘iLaw’, voor het Internationale Congres voor Plain Language in 2007. Zie hier rechts een afbeelding van de dummy-versie. De iLaw is een denkbeeldig apparaatje om juridische informatie op te zoeken en met een druk op de knop te bewerken tot een vorm die past bij de vraag van de zoeker. De knopjes bevatten de elementen van gebruiksvriendelijke informatie.

Ik heb zojuist ontdekt dat mijn dummy dateert van voor de lancering van de ‘apps’ voor de iPod en iPhone in juli 2008. Inmiddels bestaat er een ruime hoeveelheid juridische ‘apps’ onder andere met juridische bronnen en juridische helpdesks. Zie bijvoorbeeld.

De vraag blijft echter of deze apps juridische informatie daadwerkelijk leuker, makkelijker, en minder abstract maken? Bieden ze een nieuw, verbeterd informatie-ontwerp of zijn het alleen voorpagina’s om de informatie mobiel te kunnen raadplegen? Mijn indruk is dat veel juridische informatie nu wel draagbaar is gemaakt, maar niet vanzelfsprekend toegankelijker of meer op de specifieke gebruiker gericht.

De ‘iLaw’ is helaas nog niet gereed voor massa-productie. Tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren – behalve voor Apple. Veel open terrein dus voor een juridische Steve Jobs of ideationista (voor functieprofiel zie: dilbert.com/strips/comic/2011-10-07), om verder te spelen met deze ideeën, en om de andere knopjes van de “iLaw’ in de praktijk te brengen.

© Legal Visuals
Reacties en vragen zijn welkom op dit blog of per email sh@legalvisuals.nl

mr. Susanne Hoogwater is houder van een legal ideation farm in Colorado, VS. Zie haar werk op www.legalvisuals.nl, www.legalsketchpad.com, www.goodmoodlaw.com. en www.peacemapping.com. Zij is auteur van ‘Beeldtaal voor Juristen’ en co-auteur van ‘Schrijven in de juridische praktijk’.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven