Partnerbijdrage van

In de Schijnwerper | Claudia Schoon

Delen:

Wanneer en hoe ben je bij het bedrijf waar je werkt gekomen, en wat waren je vorige functies?

In 2012 ben ik als legal counsel gaan werken voor de Hollandia groep en daarvoor werkte ik als contractspecialist bij ABB. Ik werd tijdens mijn werkzaamheden bij ABB benaderd door een headhunter en na een aantal gesprekken was er een klik met Hollandia. De functie trok mij met name aan vanwege de combinatie juridisch en techniek.

Heb je een specifiek aandachtsgebied en wat vind je het leukste aspect van je werk?

Ik werk in een heel klein hecht team binnen een technische omgeving. Er is binnen Hollandia een beperkt aantal juristen, en dat betekent dat we een diversiteit aan aandachtsgebieden hebben. We houden ons bezig met contractenrecht, aanbestedingsrecht, ondernemingsrecht en het begeleiden of voorkomen van juridische procedures. Daarnaast zijn we verantwoordelijk voor de verzekeringsportefeuille van de gehele onderneming. Samen met een aantal collega’s ben ik ook verantwoordelijk voor de implementatie van de AVG. De diversiteit van de verschillende juridische onderwerpen van groot tot klein vind ik het leukste aan mijn werk. Daarbij vind ik werken met veel technisch geschoolde collega’s ook erg afwisselend en interessant. Door de diversiteit aan werkzaamheden en combinatie met techniek is er bij Hollandia ‘never a dull moment’.

Wat is typerend voor het bedrijf waar je werkt?

Hollandia is al meer dan 90 jaar een gerenommeerde naam binnen de Europese staalbouw. Elk van de ondernemingen binnen de Hollandia groep bedient een eigen segment van de totale staalbouwmarkt. Van infrastructurele werken zoals bruggen, sluizen en stuwen tot aan hoogbouw, utiliteitsbouw en geavanceerde staalconstructies voor de olie/gas/renewables industrie. Daarbij kun je denken aan apparatenbouw, modulebouw, leidingsystemen, tanks en drukvaten. We zijn medeverantwoordelijk voor de indrukwekkende skyline van Londen, zoals bijvoorbeeld de beroemde Swiss Re tower, in de volksmond ook wel ‘The Gherkin’ genoemd, de New Foundland tower en andere hoge gebouwen op Canary Wharf in Londen.

Ook de belangrijkste Europese stormvloedkeringen zoals de Maeslantkering en de Boston Barrier komen uit onze fabriek. Kortom een zeer interessante en dynamische onderneming waar je als jurist bij vele facetten betrokken bent. Het is een erg mooi familiebedrijf. Nederlandse maakindustrie pur sang!

Het is ontzettend leuk om bij contractonderhandeling van een groot project betrokken te zijn en dit werk vervolgens gebouwd te zien worden bij ons in de fabriek. En om uiteindelijk na een aantal jaren langs het gerealiseerde object te rijden, wetende dat ik als jurist een klein stukje aan de realisatie heb bijgedragen door de risico’s voor de onderneming zo veel mogelijk te overzien en waar mogelijk te beperken.

Kun je een anekdote vertellen van iets dat je meegemaakt hebt tijdens je loopbaan als bedrijfsjurist?

Een leuke ervaring tijdens één van de buitenlandse werkbezoeken was in Londen. Met het juridisch team hebben we een bezoek gebracht aan de London Eye, een reuzenrad dat ter ere van het nieuwe millennium is geplaatst. Hollandia heeft dit innovatieve reuzenrad mogen bouwen en voert nog steeds het onderhoud uit.

Welke gebeurtenis uit de afgelopen tijd (binnen of buiten je werk) heeft indruk op je gemaakt en waarom?

Een project dat veel indruk op mij heeft gemaakt is de bouw van de British Airways i360, een futuristisch ogende observatietoren aan de pier van Brighton. De architect had daarbij direct contact met één van onze entiteiten en wilde heel graag dat het werk door Hollandia als hoofdaannemer gerealiseerd zou worden. Binnen dit proces moesten veel complexe beslissingen worden genomen en risico’s worden afgewogen. De contracten met de opdrachtgever en onderaannemers moesten goed in elkaar zitten. Uiteindelijk was het werk juridisch succesvol, is het zeer vlot verlopen en hebben wij als Hollandia het werk uitstekend gerealiseerd. Het resultaat is dat nu in Brighton een mooie en veel bezochte toeristische attractie staat.

Waarin onderscheidt de juridische afdeling van jouw bedrijf zich van juridische afdelingen van andere ondernemingen?

We hebben binnen Hollandia een corporate policy waaraan alle entiteiten zich moeten houden. Dat wil zeggen een bepaalde reikwijdte waarbinnen de contracten moeten vallen. Als er beslissingen over deze corporate policy genomen moeten worden kan er snel worden geschakeld, omdat we een klein team hebben en dicht bij het management zitten. Zo kunnen we sneller schakelen dan wanneer zulke beslissingen genomen moeten worden door diverse lagen binnen een onderneming.

Delen:

NGB

Het NGB is dé beroepsvereniging voor bedrijfsjuristen. Door opleidingen en bijeenkomsten stelt het NGB jou als bedrijfsjurist in staat je professionele kennis en kunde…

Meer berichten van partner

Scroll naar boven