In gesprek met Joël van der Goen

Delen:

Ingezonden Mededeling

JvdGoen_MronlineMeer dan 40 jaar behartigt Van der Goen Advocaten de belangen van ondernemingen. Voor het bedrijfsleven en overheidsinstellingen relevante rechtsgebieden, waaronder ook intellectueel eigendom. Het kantoor bedient ook particulieren in schadeclaims en zaken op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht en mediarecht (onrechtmatige publicaties). Sinds kort kent Van der Goen een splinternieuwe doelgroep: juristen die bewijs willen leveren van een uiting op internet. Hiertoe is www.bewijsonline.nl ontwikkeld.

Hoe kwam je op het idee van Bewijsonline?

Dit idee stamt uit de tijd dat ik ervoor koos me te specialiseren in media- en informatierecht, auteursrecht en juridische kennissystemen. Toen internet nog in de kinderschoenen stond eigenlijk. Sinds het gebruik van internet in een stroomversnelling is gekomen, vragen juristen en anderen die zich bezighouden met ICT-recht en intellectuele eigendomsrecht zich af hoe te bewijzen dat iets op een bepaald moment online heeft gestaan.

In welke gevallen is bewijs van een online uiting nodig?

Bij onder meer merkinbreuk, handelsnaaminbreuk en auteursrechtinbreuk via internet zal uiteraard bewijs van de inbreuk geleverd moeten worden. Verder speelt dit bijvoorbeeld als het gaat om lasterlijke uitlatingen via Twitter of een blog.

Is een printscreen of Google cache, archive.org niet afdoende?

Nee, want het overleggen van een printje van een pagina bewijst niets en is gewoon onvoldoende. Als immers na de sommatie of dagvaarding de uiting is gewijzigd of verdwenen (zoals bekend een kleine moeite) zit je als eisende partij met een groot probleem. Ook kan het exacte moment dat de uiting online heeft gestaan belangrijk zijn, bijvoorbeeld in verband met verbeurde dwangsommen. Je ziet inderdaad wel dat men komt aanzetten met een web-archiefdienst, maar ook dat bewijst niets. Je hebt dan nog steeds niet meer dan een uitgeprinte pagina waarvan je stelt dat die online heeft gestaan.

Hoe voorziet www.bewijsonline.nl hier dan in?

Bewijsonline heeft een systeem ontwikkeld waarmee met enkele klikken en geringe kosten bewijs vastgelegd kan worden. De site genereert een door een deurwaarder gewaarmerkt proces-verbaal van constatering en de gebruiker ontvangt deze als pdf in de vorm van een kant-en-klare productie. Die is bij een dagvaarding of ander processtuk te voegen.

Geringe kosten?

Voor het opstellen van het proces-verbaal van constatering rekent de site € 175,– (ex. btw) en € 2,50 per pagina van de bijlage. Dat is weinig voor een dergelijk bewijsmiddel en in IE-zaken kun je dit bij winst uiteraard ook nog eens verhalen op de wederpartij.

BaliePlus

Bovendien krijgen BaliePlus-leden de eerste 20 pagina’s van de bijlagen bij het proces-verbaal van constatering gratis.

Zie voor meer informatie ook www.bewijsonline.nl

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Ministerie van Justitie en Veiligheid zoekt een

Scroll naar boven