In strafzaken weer vaker mediation voorgesteld

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Foto: Pixabay

Het aantal mediations in strafzaken stijgt. Werden in 2017 nog 950 zaken aangedragen, in de eerste helft van 2018 zijn dat er al 650. Dit staat in het Infoblad Mediation in Strafzaken.

Bij een mediationtraject gaan slachtoffers en verdachten onder begeleiding van een mediator met elkaar in gesprek om zo tot afspraken te komen.Van alle zaken die dit jaar in het strafrecht zijn aangedragen voor mediation slaagt driekwart, vergelijkbaar met de cijfers van vorig jaar. Een geslaagde mediation betekent dat beide partijen afspraken hebben gemaakt, bijvoorbeeld over een schadevergoeding. De gemiddelde mediation in een strafzaak duurt ongeveer twee weken. Een jaar eerder was de gemiddelde doorlooptijd nog 24 dagen. Voor 2017 was er voor mediation in strafzaken 1,5 miljoen euro beschikbaar.Ongeveer de helft van de zaken gaat over mishandeling en geweldpleging. Daarbij kan het gaan om conflicten tussen bekenden, bijvoorbeeld bij burenruzies. Ook bij zwaardere strafzaken zoals verkeersongevallen met zwaar letsel en huiselijk geweld wordt mediation steeds vaker ingezet. Zelfs in moordzaak, liet officier van justitie Mirjam Goudzwaard in december nog in Mr. weten.

Mediation in Strafrecht is begonnen in 2013, toen de Tweede Kamer een motie aannam van toenmalig Kamerlid Fred Teeven. Na de positieve resultaten, van de eerste jaren heeft Minister Dekker (van Rechtsbescherming) in 2018 één miljoen beschikbaar gesteld voor de verdere doorontwikkeling. Minister Ard van der Steur zette het project in 2016 nog stil omdat het geld op was, maar enkele maanden later maakte de Kamer alsnog geld vrij op de begroting van Justitie.

 

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Over Mr.

Mr. is hét platform voor juristen. Mr. bericht over actuele zaken in de juridische wereld en belicht en becommentarieert deze vanuit een onafhankelijke positie. Mr. richt zich op alle in Nederland actieve juristen en WO-rechtenstudenten..

Volg MR. op social media

Service menu

Contactgegevens

Uitgeverij Mr. bv
Paul Krugerkade 45
2021 BN Haarlem
Uitgever: Charley Beerman
E-mail: beerman@mr-magazine.nl

Scroll naar top