Incasso-advocaat krijgt gelijk van rechter: ‘no cure no pay’ toegestaan

In veel typen dienstverlening is het vrij gebruikelijk: geen resultaat, geen kosten. In de advocatuur in beginsel niet, maar in de incassopraktijk dan weer wél. Bierens Advocaten kreeg echter te maken met een klant die stelde dat een dergelijke tariefafspraak verboden zou zijn. De rechter ging daar niet in mee.

Delen:

Depositphotos_191834822_S-c3fee2fc
foto: Depositphotos

Bierens Advocaten, een in incasso gespecialiseerd advocatenkantoor met vestigingen in Amsterdam en Veghel, nam een incasso-opdracht aan van een cliënt. Daarbij werd een ‘no cure no pay’ bedongen, maar wel met een uurtarief van €195,00 om het risico voor Bierens te beperken. Dit laatste was omdat het ging om een door de debiteur betwiste vordering.

NOvA-regels

De wederpartij weigerde te betalen, en beriep zich daarbij er onder meer op dat een resultaatafhankelijke beloning niet toegestaan zou zijn ingevolge de Verordening op de advocatuur en de Gedragsregels advocatuur van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). In artikel 7.7 Verordening op de advocatuur staat inderdaad dat het een advocaat niet vrijstaat “overeen te komen, dat slechts bij het behalen van een bepaald gevolg honorarium in rekening wordt gebracht.”

Niet bindend

Aan die redenering gaat de rechtbank Gelderland echter geheel voorbij. De advocatenregelgeving bindt de civiele rechter niet in de zin dat deze inbreken op de civielrechtelijke afspraken tussen advocaat en cliënt. “Een tariefafspraak die gedragsrechtelijk of op grond van de Verordening niet door de beugel zou kunnen, ontslaat een cliënt nog niet van zijn verplichting om volgens die afspraak te betalen”, aldus de rechter. Overtreding van de artikel 7.7 zou slechts tuchtrechtelijk laakbaar kunnen zijn.

Kansloos

Overigens zou zelfs wanneer de Verordening de rechter wél zou binden, een beroep daarop hoogstwaarschijnlijk kansloos zijn. Artikel 7.8 daarvan sluit incassotarieven juist uit van het verbod. De toelichting van de NOvA laat er geen enkele onduidelijkheid over bestaan: “In die incassopraktijk, waarin vaak sprake is van de inning van talrijke geldvorderingen van gelijke aard, zonder dat er sprake is van een te verwachten diepgaand juridisch geschil, is het sinds jaar en dag mogelijk no cure no pay afspraken te maken voor incasso’s.”

Ook in letsel- en overlijdensschadezaken zijn resultaatafhankelijke tariefafspraken toegestaan. Deze uitzonderingsmogelijkheid bestaat in het kader van een experiment, dat in ieder geval loopt tot 2024.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven