Ingrijpen Ondernemingskamer voorziet in behoefte

Delen:

De mogelijkheid van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam om snel en effectief op te treden bij geschillen rondom rechtspersonen, één van de meest in het oog springende ontwikkelingen in het enquêterecht, voorziet in een belangrijke maatschappelijke behoefte.

Sinds 1994 werd bij 74% van alle 407 enquêteverzoeken verzocht een zogeheten onmiddellijke voorziening te treffen; een hoog percentage. De verzoeken zijn vooral gedaan door de kapitaalverschaffers (aandeelhouders en certificaathouders) van niet-beursvennootschappen en beursvennootschappen. Verder is na de invoering in 1994 van de mogelijkheid om een onmiddellijke voorziening te treffen het aantal enquêteverzoeken toegenomen. Van 1971 tot 1996 bedraagt het aantal enquêteverzoeken gemiddeld 5,3 per jaar, terwijl sinds 1996 jaarlijks gemiddeld 33,5 enquêteverzoeken bij de Ondernemingskamer zijn ingediend.

Deze gegevens komen uit het onderzoek ‘Het recht van enquête’ van het Instituut voor het Ondernemingsrecht naar het functioneren van de Ondernemingskamer en de Hoge Raad in enquêteprocedures. Het instituut is een samenwerkingsverband van de Rijksuniversiteit Groningen en Erasmus Universiteit Rotterdam. Het onderzoek is uitgevoerd door prof. dr. K. Cools RA, mr. dr. P.G.F.A. Geerts, prof. mr. dr. M.J. Kroeze en mr. drs. A.C.W. Pijls. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft het onderzoek vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

De Ondernemingskamer is de laatste jaren regelmatig in de publiciteit met opvallende uitspraken die niet altijd staand kunnen worden gehouden. Zo blies de Hoge Raad de OK terug in de zaak rond de overname rond AbnAmro. Onlangs nog kwam de Ondernemingskamer met een zeer kritisch rapport over de gang van zaken rond uitgeversbedrijf PCM waardeze week door de Belgische Persgroep een belang van 51% in werd genomen.

{mosgoogle}

{mosmodule module=Laatste nieuws}

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Scroll naar boven