Instroom rechtenstudenten aan banden

Delen:

Met ingang van studiejaar 2013-2014 wordt de instroom van rechtenstudenten aan een maximum gebonden. De Nederlandse universiteiten hebben in VSNU(vereniging van universiteiten)-verband besloten om landelijke afspraken te maken over het instellen van een numerus fixus voor een aantal studentrijke opleidingen waaronder de rechtenstudie.

Volgens VSNU biedt de vaststelling van een maximum aantal studenten een concreet instrument om onderwijskwaliteit te kunnen garanderen én bevorderen: het maakt kleinschaliger onderwijs en intensieve begeleiding mogelijk. “De Nederlandse universiteiten worden uitgedaagd om deel uit te (blijven) maken van de wereldwijde top vijf kenniseconomieën. Goed onderwijs is dan de minimale vereiste”, zegt bestuursvoorzitter VSNU Sijbolt Noorda.

Tegelijk stelt een numerus fixus een opleiding in staat om vooraf beter in te schatten wat er aan voorzieningen nodig is om een stabiele werkomgeving te kunnen bieden. Opleidingen zullen naar eigen inschatting en ervaring het aantal studenten naar beneden of naar boven kunnen bijstellen. Een numerus fixus dient dus niet om de groei in studentrijke opleidingen landelijk af te remmen, maar vooral om het voorspelbaar en daarmee beheersbaar maken van de instroom op lokaal (universitair) niveau. Aldus VSNU.

Delen:

Het belangrijkste nieuws wekelijks in uw inbox?

Abonneer u op de Mr. nieuwsbrief: elke dinsdag rond de lunch een update van het nieuws van de afgelopen week, de laatste loopbaanwijzigingen en de recentste vacatures. Meld u direct aan en ontvang elke dinsdag de Mr. nieuwsbrief.

Meest gelezen berichten

Van onze kennispartners

Juridische vacatures

Scroll naar boven